Milsbeek, het gebied dat de klos zou kunnen zijn bij hoogwater.
Volledig scherm
Milsbeek, het gebied dat de klos zou kunnen zijn bij hoogwater. © Theo Peeters

PvdA: regel schadevergoeding Lob van Gennep

MOOK / GENNEP - Voordat er een besluit wordt genomen over de Lob van Gennep, moet duidelijk zijn of de schadevergoeding aan inwoners in geval van een overstroming goed is geregeld. Bovendien moet er onder de inwoners van het gebied voldoende draagvlak voor de keuze bestaan. Dat stelt de PvdA in Mook en Middelaar. 

De partij reageert daarmee op een brief van de actiegroep Nee Tegen De Vloedgolf. De lokale politiek wordt daarin verweten ‘muisstil te zijn’ in deze kwestie. 

Drie opties

De Lob van Gennep moet inwoners van het gebied van Mook tot Gennep beschermen tegen hoogwater van de Maas. Er zijn drie opties: een dijk, een dijk met drempel waar extreem hoogwater overheen kan stromen of een dijk met ingebouwde sluisdeur - ‘de schuif’- die handmatig kan worden geopend.

De actiegroep is vooral tegen die laatste optie, omdat mensenhanden dan bepalen of de sluisdeuren opengaan. Hun gebied wordt dan bewust onder water gezet om een gebied verderop (bij Den Bosch) waar veel meer mensen wonen, te beschermen tegen het water.  

‘Nog geen keuze’

Volgens Nee Tegen De Vloedgolf zijn ook de politici tegen de schuif, maar durven ze dat niet kenbaar te maken. Klopt niet, vindt de PvdA. De partij stelt dat de politici pas eind dit jaar keuzes kunnen maken als alles duidelijk is rondom de opties en alle kaarten op tafel liggen. 

Dus ook over schadevergoedingen en draagvlak. Pas dan kan een afgewogen oordeel geveld worden, vinden de lokale sociaal-democraten. Al ‘taxeert’ de partij nu: ‘De schuifvariant ondervindt niet het noodzakelijke draagvlak’. Kanttekening, volgens de PvdA:  ‘Uiteindelijk is het de minister die de beslissing neemt over wat er gaat gebeuren’. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen