Volledig scherm
Marjolein Faber reageert op toespraak Lars Westra. © Erik van 't Hullenaar

PVV’er Faber ontkent neersabelen jonge activist: ‘Ik nam het juist voor Lars (12) op’

videoDe Gelderse PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber kreeg veel kritiek op de manier waarop ze gisteren de 12-jarige Lars aansprak. Die ochtend had ze nog gezegd hem ‘niet neer te zullen sabelen’. Dat heeft ze ook niet gedaan, zegt Faber nu. ,,Ik heb z’n ouders ter verantwoording geroepen.”

De jongen, die al de Nijmeegse Greta Thunberg wordt genoemd, sprak woensdag op het provinciehuis over klimaatverandering. Faber gaf aan het een schande te vinden dat de tiener ‘misbruikt werd voor een politieke boodschap’.

Dat kwam de PVV-fractievoorzitter weer op veel kritiek te staan. Op Twitter bijvoorbeeld, maar ook in de krant: columnist Özcan Akyol noemde Faber ‘een politiek kuddedier van het zuiverste water’.

‘Geen aanval op Lars’

Faber zelf zegt vooral positieve reacties te hebben gekregen op haar inbreng. ,,Heel veel mensen vinden dat ik het netjes aangepakt heb zo.” Bovendien, zo zegt de politica, waren haar uitspraken geen aanval op Lars. ,,Ik heb het eerder voor hem opgenomen. Ik heb z'n ouders aangesproken en ter verantwoording geroepen.”

Quote

Ik ga geen discussie aan met zo'n jong kind

Marjolein Faber, fractievoorzitter PVV

,,Ik ben met de feiten gekomen. Als ik hem neer had willen sabelen, dan was dat binnen één minuut gelukt. Dan was het een keiharde discussie geworden, maar ik ga geen discussie aan met zo'n jong kind.”

De Nijmegenaar is volgens de PVV’er ‘geen onaardige jongen’. ,,Maar ik vind het oprecht wel erg dat zo'n kind wordt ingezet voor zo'n politieke boodschap. En daar heb ik ook wat van gezegd. Hij houdt van voetballen en wielrennen, ga dat dan lekker doen. Ga plezier maken!”

Bekijk de volledige toespraak van Lars en reactie van Faber hieronder:

In samenwerking met indebuurt Nijmegen