Volledig scherm
Radboudumc © Radboudumc

Radboudumc wil discussie over dure zorg openbreken

NIJMEGEN - Willen we als maatschappij met elkaar betalen voor dure behandelingen die het leven slechts enkele maanden verlengen? Betalen voor het rechtzetten van scheve tanden, maagverkleining bij overgewicht of een ivf-behandeling bij onvruchtbaarheid?

Het zijn vragen waarover een forum van 24 door het Radboudumc willekeurig geselecteerde burgers zich gaat buigen. Het Radboudumc hoopt zo de discussie open te breken over de noodzaak van het al dan niet beperken van dure behandelingen. 

Debat

Die zorgen voor de grootste stijging in de medische kosten. Voor het beperken hiervan is volgens het academische ziekenhuis nauwelijks draagvlak in Nederland. Volgens Rob Baltussen, hoogleraar Global Health Economics aan het Radboudumc, is de tijd rijp voor meer debat hierover: ,,Er wordt te weinig gesproken over gemaakte keuzes en het onbegrip en onvrede hierover in de maatschappij." 

Beleid

In Nederland gaat steeds meer geld naar zorg. In 2015 was dit 14 procent van het nationale inkomen. Bij ongewijzigd beleid stijgt het aandeel naar 22 procent in 2040.  Het burgerforum gaat deze en volgende maand in discussie. De visie die hier uitrolt, wordt gepresenteerd tijdens een conferentie in het voorjaar. Beleidsmakers worden uitgenodigd hierop te reageren. 

Behalve debat wil het ziekenhuis onderzoeken of het burgerforum een stelselmatige bijdrage kan leveren aan discussies rondom de zorg. In België is het eerder een succes gebleken.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen