Razendsnel reageren tijdens gesprekken, hoe werkt dat?
Donders WondersHoewel het voorbereiden van woorden en zinnen veel tijd kost, reageren mensen tijdens gesprekken meestal heel snel op elkaar. Hoe kan dat?
Hoe snel reageren we dan precies op elkaar? Taalwetenschappers meten dit door het aantal milliseconden te tellen tussen het eind van wat de eerste spreker zegt (bijvoorbeeld: ‘Wat vind jij van de muziek van Queen?’) en de start van de reactie van de tweede spreker (bijvoorbeeld: ‘Verschrikkelijk!’).
Gemiddeld reageren we binnen zo’n 200 à 300 milliseconden op elkaar, of het nou gaat om face-to-facegesprekken, telefoongesprekken of gesprekken terwijl mensen samenwerken. Natuurlijk zit hier variatie in. Soms reageren we al terwijl de ander nog aan het praten is. Andere keren begrijpen we de ander bijvoorbeeld niet goed en reageren we pas laat. Maar over het algemeen hebben we dus binnen een paar honderd milliseconden een antwoord klaar.
Trage taalproductie
Die snelheid is extra bijzonder als je het vergelijkt met de tijd die we nodig hebben voordat we één woord of een korte zin kunnen zeggen. Een woord kost ons ongeveer 600 milliseconden en voor een korte zin hebben onze hersenen 1600 milliseconden voorbereidingstijd nodig.
Het is dus onmogelijk dat we eerst rustig luisteren naar de ander en daarna pas ons antwoord voorbereiden. We zouden dan nooit binnen 200 milliseconden kunnen reageren. We moeten dus ons antwoord al voorbereiden terwijl de ander nog aan het praten is. Maar hoe plan je je antwoord terwijl je nog niet alles hebt gehoord?
Je brein als glazen bol
Een mogelijk antwoord is dat ons brein probeert te voorspellen wat de ander zou kunnen gaan zeggen. Er is bewijs dat we voorspellingen doen over wat voor type uitspraak de ander doet (bijvoorbeeld, is het een vraag of een stelling?), welke woorden de ander mogelijk gaat zeggen en wanneer de ander ongeveer klaar zal zijn met praten.
Er is bewijs dat we voorspellingen doen over wat voor type uitspraak de ander doet
Stel, je komt thuis van je werk en je huisgenoot begint te praten: ‘Hoe…’. Je brein voorspelt dan misschien al dat dit een vraag wordt, met mogelijke vervolgwoorden ‘… was het op je werk?’. Je hersenen schatten daarbij in dat je huisgenoot zo’n 1000 milliseconden nodig heeft om die woorden uit te spreken.
Op basis van deze voorspellingen kun je je antwoord bedenken (‘Goed hoor’), en beginnen te praten op het moment dat je verwacht dat de ander klaar is. Dit is een mogelijke oplossing voor hoe we – ondanks onze trage taalproductie – snel en soepel gesprekken kunnen voeren.
Waarom zo’n haast?
Je kunt je afvragen of het wel zo belangrijk is om snel te zijn, maar sociaal gezien is dat zeker zo. Stel dat iemand je vraagt om samen Sinterklaas te vieren. Na 700 milliseconden stilte is de kans statistisch groter dat je de uitnodiging afwijst dan aanneemt. Onze hersenen verwachten dat dan ook. Dus als je langzaam reageert, loop je het risico dat de ander je stilte verkeerd interpreteert!
Het is heel bijzonder hoe snel we op elkaar kunnen reageren tijdens gesprekken. Let daar maar eens op als je anderen hoort praten. Dat maakt het meteen wat minder vervelend als dat nou net in de stiltecoupé van de trein is, of in de bieb.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Meer mensen in Nijmegen geven toestemming voor orgaandonatie
In Nijmegen steeg het aantal mensen dat expliciet toestemming geeft voor orgaandonatie. In die gemeente zijn momenteel ongeveer 61.400 donoren. In 2021 waren dat er 61.100. Dat blijkt uit onderzoek van de dataredactie van deze site. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Bij jonge mensen met beroerte speelt mogelijk kanker een rol
Bij jonge mensen die een beroerte krijgen, speelt mogelijk kanker een rol bij het ontstaan ervan, stellen onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen. ,,Het is waarschijnlijk dat de kanker al aanwezig was toen de patiënt de beroerte kreeg”, legt hoogleraar neurologie Frank-Erik de Leeuw van de universiteit uit. ,,De diagnose was alleen nog niet gesteld.” -
PREMIUM
Vluchtelingen in Malden op terrein leegstaande manege in ‘luxe’ units van vier tot zes personen
De vluchtelingen die onderdak krijgen in Malden, komen niet in grote tenten maar in ‘luxe’ units voor vier tot zes mensen. Die zijn daarmee geschikt voor gezinnen, meldt de gemeente Heumen. Eten en recreëren kan straks in enkele paviljoens. Medio mei krijgt het terrein bestrating.Nijmegen
-
PREMIUM
Fiona (18) wilde voor het eerst stemmen, maar kreeg door haar woonplek nooit een stempas: ‘Het voelt heel oneerlijk’
Kieslijst: binnen. Stemwijzer: gedaan. Politieke partij: uitgekozen, ook voor het waterschap. Fiona Sloof (18) uit Nijmegen bereidde zich tot in de puntjes voor op haar eerste keer stemmen. Maar het kwam er nooit van. Want dat pand waar ze woont, is dat wel écht bewoond?Nijmegen -
-
-
Brand bij Orientalis treft ook het Romeinse schip van Millingen
Bij de brand die zaterdag woedde in een grote loods van Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting is ook een stukje Millings erfgoed verloren gegaan. Onderdelen van de zogenoemde liburna, een replica van een Romeins roei- en zeilschip die tien jaar geleden werd gebouwd in Millingen, zijn verbrand.Millingen aan de Rijn, Heilig Landstichting -
20
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen