Volledig scherm
© ANP XTRA

Rechter wil dat bestuurder en OR de diepe crisis bij Kalorama zelf oplossen

BEEK/NIJMEGEN - Bestuur en ondernemingsraad van het Beekse verpleeghuis Kalorama troffen elkaar dinsdagmorgen bij de kantonrechter. Het was het voorlopige eindstation van een diepe crisis die er al jaren blijkt te spelen.

Het was Kalorama-bestuurder F. van Deutekom die bij de kantonrechter in een kort geding wilde afdwingen dat de ondernemingsraad (OR) personeelslid W. van Boerdonk als lid accepteert. Zou de rechter die eis inwilligen en de OR daar niet naar handelen, dan zou deze ontbonden moeten worden. Van Boerdonk was voor het aantreden van Van Deutekom in 2016 ruim vier maanden als interim-bestuurder haar voorganger. 

Zo ver kwam het dinsdag niet. Eerst moeten beide partijen nog een poging doen onderling tot een oplossing te komen. ,,Want met een uitspraak van mij, blijven de werkelijke problemen natuurlijk gewoon bestaan", aldus rechter P. Wiegman. Blijft zijn brievenbus op 2 januari leeg, dan volgt 22 januari wel een uitspraak. Of OR en bestuurder voor die tijd nader tot elkaar komen is nog maar de vraag, want een eerste schorsing tijdens de zitting - waarbij de zaal tot de laatste stoel bezet was met Kaloramapersoneel - liep op niets uit.

Quote

Ook met een uitspraak van mij blijven de werkelijke problemen bestaan

P. Wiegman, rechter

In maart van dit jaar werden bij Kalorama OR-verkiezingen gehouden. Vier oude leden werden herkozen, zeven nieuwe traden aan. Er bleven ook nog wat plaatsen open. Voor een daarvan meldde zich Van Boerdonk. De OR, met als voorzitter Ans Jacobs, maakte gebruik van de beleidsvrijheid die hij naar eigen zeggen heeft en liet Van Boerdonk niet toe. Voor Van Deutekom reden om richting rechter te stappen. Zij zat naar eigen zeggen inmiddels ‘met de handen in het haar’ vanwege een OR die niet aan ‘constructieve samenwerking doet, maar kiest voor stemmingmakerij en confrontatie’. 

Bang

Het is één kant van een verhaal, want aan OR-zijde liet advocaat S. Jellinghaus weten dat er vanuit het personeel bezwaren waren gekomen tegen Van Boerdonks benoeming. Anoniem, omdat mensen ‘bang zijn voor negatieve gevolgen'.  Overigens had de OR ook een aantal formele redenen om Van Boerdonk niet te benoemen: hij vertegenwoordigde een kiesgroep die al een lid in de OR zou hebben en bovendien waren ook andere reserve-kandidaten niet aangenomen om de nog lege plekken in te vullen. Onder meer, aldus Jellinghaus, omdat de nieuwe OR eerst zelf met de nu gekozen leden op gang wil komen.

Wiegman vroeg zich wat het Kalorama-bestuur betreft nog wel af waarom Van Deutekom zich zo scherp sterk maakte voor de benoeming van Van Boerdonk en zij dat in een gesprek met een andere reservekandidaat zo veel ‘zachter’ had aangepakt. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen