Het gemeentehuis in Groesbeek
Volledig scherm
Het gemeentehuis in Groesbeek © Thed Maas

Recordaantal ondernemers vraagt om hulp in gemeenten Mook en Middelaar, Berg en Dal en Heumen

MOOK/GROESBEEK/MALDEN In de gemeenten Heumen, Berg en Dal en Mook en Middelaar hebben (nu al) ruim 350 ondernemers om financiële hulp aangeklopt. Normaal zijn dat er jaarlijks ongeveer 50.

Omdat de coronacrisis veel ondernemers en inwoners ook financieel hard treft, hebben gemeenten in het Rijk van Nijmegen ook zelf een pakket aan financiële maatregelen opgesteld. Dat komt bovenop de eerder aangekondigde landelijke regelingen. 

Bij de ruim 350 ondernemers die om financiële hulp hebben gevraagd, gaat het om aanspraak op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Dat is een landelijke, maar door gemeenten uitgevoerde, regeling. De cijfers per gemeente: Heumen 110 (jaarlijks 30),  Mook en Middelaar 33 ( jaarlijks ‘enkele’), Berg en Dal 221 (jaarlijks 10). 

Belangrijkste maatregelen

Hieronder de belangrijkste financiële maatregelen voor ondernemers en inwoners van de gemeenten Berg en Dal en Mook en Middelaar. De gemeente Heumen zegt eveneens ‘zeer bereidwillig’ te zullen zijn richting ondernemers en inwoners, maar besluiten zijn er nog niet genomen. 

Wethouder Sylvia Fleuren van Berg en Dal laat weten dat ‘de nu geboden ruimte voor betalingen een begin is. Andere maatregelen worden nu uitgewerkt.’

Rekeningen
Mook en Middelaar (M): Facturen worden zo snel mogelijk betaald. Als het om innen gaat wordt ruimhartig omgegaan met verzoeken tot uitstel van betaling.

Berg en Dal (B): Ondernemers (inclusief ZZP-ers) kunnen een betalingsregeling aanvragen of om uitstel van betaling vragen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor verenigingen die nu geen kantine-inkomsten hebben. Ook inwoners die nu met minder inkomsten te maken krijgen, kunnen als dat nodig is gebruik maken van een betalingsregeling.

Belastingen
Als het gaat om (gemeentelijke) belastingen zegt de gemeente Mook en Middelaar ruimhartig te zijn met betalingsregelingen. Er wordt niet actief ingevorderd en er worden tot en met mei geen invorderingskosten en -rente in rekening gebracht.

De gemeente Berg en Dal stuurt in ieder geval tot 1 mei geen aanmaningen of dwangbevelen. De gemeente legt nog wel nieuwe belastingaanslagen op omdat ondernemers hierdoor inzicht krijgen in hun betalingsverplichtingen. Ook zijn er ondernemers die, aldus Berg en Dal, de aanslagen wel gewoon willen ontvangen en kunnen betalen.

Leges
De leges voor vergunningen van evenementen die niet doorgaan of al afgelast zijn vanwege de corona-crisis laat Berg en Dal vervallen. Leges die al betaald zijn, worden terugbetaald. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen