Volledig scherm
Burgemeester Marriët Mittendorff: ,,Dit is een heel vervelende kwestie. Maar ik denk ook dat onderhand sprake is van het ontbreken van een ‘klik’ tussen partijen.” © Theo Peeters

Rekenkamer gemeente Heumen dient collectief ontslag in

MALDEN -  De drie leden van de rekenkamercommissie van de gemeenten Heumen hebben collectief hun ontslag aangeboden. De drie hebben geen vertrouwen meer in de wijze waarop zij in de gemeente hun werk kunnen doen.

De rekenkamer is een onafhankelijke commissie die de gemeenteraad ondersteunt bij haar controlerende taak en die onderzoekt of het gemeentelijke beleid goed is uitgevoerd en het gewenste effect heeft gehad. Zij kijkt daarbij ook of er geen geld is verspild. In Heumen zijn de drie leden dan ook niet gebonden of verbonden aan de gemeente.

Een van de belangrijkste struikelblokken voor de rekenkamer was dat, aldus (ex-)voorzitter Lisette Bros, werd getornd aan die onafhankelijkheid. ,,In het jaarplan waarin de griffie (in feite het secretariaat van de gemeenteraad RP) zijn werk beschrijft staat dat de rekenkamercommissie jaarlijks twee onderzoeken doet en dat de griffie toeziet op de kwaliteit daarvan. Dat kan helemaal niet. De griffie hoort ons te ondersteunen in ons werk. Werk, waarin wij strikt onafhankelijk zijn.”

Quote

In het griffie­jaar­plan staat dat we jaarlijks twee onderzoe­ken doen en dat de griffie toeziet op de kwaliteit daarvan. Dat kan helemaal niet.

Lisette Bros, ex-voorzitter rekenkamer Heumen

Ontslagbrief

In de ontslagbrief die de rekenkamer stuurde aan de raad - en die vanavond als ingekomen stuk op de raadsagenda staat - speelt ook gebrek aan ondersteuning door de griffie een belangrijke rol. In februari van dit jaar kregen  de fractievoorzitters van de verschillende partijen (het presidium) een door de griffie opgesteld feitenrelaas over de wrijving.

Bros: ,,Dat is aan ons nooit voorgelegd. We hebben er niets over kunnen zeggen, terwijl er ook onjuistheden in staan.” Daar komt bij, schrijft de rekenkamercommissie in haar brief, dat er ‘van bestuurlijke zijde kritische signalen zijn geweest over de kwaliteit van de rekenkamer’.

Gesprek

Bros: ,,Maar eigenlijk hoop ik dat de raad onze brief niet accepteert. Dat er een gesprek komt met het presidium. Want dat is er nooit geweest.” De kans dat dat gesprek er komt is niet groot. Ans Stunnenberg (PvdA): ,,Nee, dan had de commissie een gesprek aan moeten vragen. Dat is hoe het werkt.” Bros: ,,Tja, dat wisten we dus niet. Ik heb verschillende fractievoorzitters gesproken, die zouden het presidium inlichten, maar ik heb nooit meer iets gehoord.”

Rob de Graaf (CDA) wil er evenmin veel woorden aan besteden: ,,En ik wil vanavond evenmin een discussie waarin personen beschadigd kunnen worden. Ik vind het een vervelende kwestie en ik kan me de gevoelens die leven bij de commissie ook wel voorstellen.” Leo Jansen (DGH) houdt het nog korter: ,,Ik zeg hier niets over.”

Klik

Burgemeester Marriët  Mittendorff desgevraagd: ,,Dit is een heel vervelende kwestie. Er zijn dingen niet goed gegaan en, daar heeft de commissie een punt, informatie is bij ons soms lastig te achterhalen. Maar ik denk ook dat onderhand sprake is van het ontbreken van een ‘klik’ tussen partijen. Dan kun je dus op een punt belanden dat het niet meer goed komt.”

Tips of aanvullingen op het nieuws?

 WhatsApp ons!

Stuur ons een bericht op 06-13322268. Mailen kan ook, naar: online@gelderlander.nl

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen