Volledig scherm
logo radboudumc radboud umc © ANP

Reumapatiënten moeten weg bij Radboudumc

NIJMEGEN - Ruim zeshonderd reumapatiënten die onder behandeling staan van het Nijmeegse Radboudumc, moeten op zoek naar een nieuw ziekenhuis. Daarover zijn ze eind november per brief geïnformeerd. Voor 17 december moeten ze gekozen hebben voor een nieuwe behandelaar. 

Volgens het Radboudumc is het herverdelen van patiënten onder meer nodig om oplopende wachttijden in het eigen ziekenhuis tegen te gaan. ,,We hebben als landelijk centrum voor complexe systemische auto-immuunziekten (waaronder ook reuma valt, red.) een sterke groei doorgemaakt. We kunnen wachtlijsten alleen nog binnen de perken houden als we de zorg optimaliseren”, legt medisch hoofd Reumatische Ziekten Inger Meek uit.

Patiënten krijgen de aanbeveling om over te stappen naar bijvoorbeeld de nabijgelegen Sint Maartenskliniek. Dat ziekenhuis werkt voor de reumazorg al nauw samen met het Radboudumc. ‘We hebben hetzelfde medische beleid, patiënten worden op dezelfde wijze behandeld’, meldt de brief.

Het staat de patiënten vrij om ook voor een ander ziekenhuis te kiezen. Iemand uit Arnhem kan bijvoorbeeld terecht op de reuma-poli van ziekenhuis Rijnstate.

Druk vanuit zorgverzekeraars en politiek spelen ook mee bij de nieuwe organisatie van de reumazorg. Al langer wordt aangestuurd op een efficiëntere rolverdeling tussen de verschillende soorten ziekenhuizen. Eerder vond een vergelijkbare herverdeling plaats met MS-patiënten van het Radboudumc.

De zeshonderd reumapatiënten die is verzocht over te stappen, hebben een gangbare vorm van reuma. ,,Als academisch ziekenhuis hebben we de primaire taak patiënten te helpen met complexere vormen van reuma en de reumapatiënten die naast reuma nog voor andere ziektes in het Radboudumc behandeld worden”, legt Meek uit waarom van de zeshonderd afscheid wordt genomen. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen