Volledig scherm
Foto IDTV © -

Rijdende Rechter: Klimopmuur in Nijmegen moet weg

Een muur met de klimop op de erfgrens van twee buren op de Jacob Canisstraat in Nijmegen moet verdwijnen. Dat heeft Rijdende Rechter John Reid bepaald. De zitting van de rechtszaak werd opgenomen in Wijnfort Lent. Dinsdagavond was de tv-uitzending op NPO1. De zaak was aangespannen door het echtpaar Vermeulen, dat de 4,5 meter hoge muur met klimop weg wilde. Hun buurvrouw Wendy Kroeze is juist erg gesteld op het bouwwerk.

Hoogste muur
„Het is de hoogste muur die ik ooit in mijn carrière van Rijdende Rechter gezien heb”, zei rechter Reid dinsdagavond in de uitzending van de rechtszaak. De klimop is niet de oorzaak van de slechte staat van het bouwwerk. Maar van Reid moet de wankele erfafscheiding wel weg. „Het is een geluk dat u nog leeft”, zei hij tegen buurvrouw Kroeze. Volgens de rechter is het onmogelijk de muur te stutten. Het hele vrijstaande deel van het bouwwerk moet daarom weg, zei Reid.

Omdat de muur op de erfgrens van de twee buren staat, is zowel familie Vermeulen als buurvrouw Kroeze eigenaar van het bouwwerk. Dat betekent dat ze ook samen de kosten moeten betalen van een nieuwe erfafscheiding. Kosten van zo'n nieuwe muur: rond de 13.000 euro. Geluk bij een ongeluk: een goedkope schutting kan ook, aldus rechter Reid.

Flinke kostenpost
„Jammer dat de muur weg moet. Het is een flinke kostenpost voor ons beiden”, reageerde buurvrouw Kroeze op de uitspraak. „Misschien toch maar eens koffie drinken”, opperde haar buurman Vermeulen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen