Volledig scherm
De gemeenteraad van Berg en Dal moet nu zelf voorzitters leveren. © ANP XTRA

Rob en Jos worden bedankt als voorzitter: raadsleden Berg en Dal vrezen slip of the tongue

GROESBEEK - Rob Bekers uit Groesbeek en Jos Verstegen uit Berg en Dal worden door de gemeente bedankt als voorzitter van  de carrousel. Dat is de vergadering voorafgaand aan de gemeenteraad: in andere gemeenten wordt die vaak commissie genoemd. De reden? In de carrousel genieten de lokale politici geen politieke onschendbaarheid. Ze kunnen dus aangesproken worden op wat ze daar zeggen.

Nu bedienen de politici in Berg en Dal zich doorgaans van parlementair taalgebruik, wat wil zeggen dat ze netjes praten. Maar in de hitte van het debat kun je natuurlijk wel eens dingen zeggen die niet door de beugel kunnen.  Dat gebeurde Wil Verschuur, raadslid in de gemeente Alphen aan den Rijn. Zij maakte in 2014 een collega-raadslid in een niet-officiële vergadering uit voor rotte vis (‘leugenachtig rotwijf’) en kreeg daarvoor dit jaar een boete van 150 euro opgelegd door de rechtbank. Die vond dat er sprake was van belediging.

Deze veroordeling was aanleiding voor de griffie (het secretariaat van de gemeenteraad) van Berg en Dal om bij de gemeenteraadsleden aan de bel te trekken. Want de Berg en Dalse politici genieten nu alleen politieke onschendbaarheid in de raadsvergaderingen. Niet in de carrousel en dat komt omdat Rob Bekers en Jos Verstegen geen raadsleden zijn. Zij zijn gevraagd vanwege hun bestuurlijk ervaring om dit soort vergaderingen voor te zitten.

Geworteld

Dat gebeurde vooruitlopend op een wetswijziging, maar die is er niet gekomen. De Eerste Kamer stak daar een stokje voor. Simpel gezegd omdat de Eerste Kamer vindt dat bestuursleden geworteld moeten zijn in de samenleving die ze besturen. Raadsleden moéten in de gemeente wonen: niet-raadsleden niet. Dat Bekers en Verstegen toevallig wel in Berg en Dal wonen doet aan dat principe niets af. 

 ‘Het is goed dit te beseffen’, zo schrijft de griffie, ‘en opmerkingen en uitspraken die in het normale verkeer tussen mensen niet door de beugel kunnen te bewaren tot een officiële vergadering van de gemeenteraad’. De politici willen daar niet aan. ,,Er zijn altijd mensen die geld ruiken en achter je aan komen", aldus Ten Doesschate (VVD) recent tijdens een vergadering. En Ria Barber (Polderbreed) zei; ,,Ik word gewoon bang als ik dit hoor.” En Tessa Vorderman (D66) vindt het een 'naar gevoel als je op je woorden moet letten'.

Risicomijdend

Jos Verstegen vindt dat de raadsleden 'te risicomijdend’ zijn. ,,Waarvoor heb je onschendbaarheid nodig? Er is nooit sprake van wangedrag. Bovendien belasten de raadsleden zichzelf extra, want ze moeten nu zelf voorzitters leveren. Juist om de politici niet te zwaar belasten zijn wij gevraagd. Maar goed, als het zo moet dan moet het maar zo.” Wie de nieuwe voorzitters worden is niet bekend.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen