Volledig scherm
PREMIUM
Een overdekt rookhok bij het Radboudumc in Nijmegen. © Gerard Verschooten

Roker in zorginstellingen wordt steeds meer beknot

NIJMEGEN - De ruimte voor rokers in zorginstellingen brokkelt steeds verder af. Dat leidt zelden tot discussie of problemen, zo blijkt uit een rondgang. Rokers houden zich over het algemeen gewoon aan de regels. Dat een 75-jarige terminale patiënt vrijdag uit hospice Bethlehem werd weggestuurd omdat hij telkens rookte op zijn kamer, is daarom een unieke maatregel. 

Volledig scherm
Rookverbod in het Radboudumc. © Gerard Verschooten

Een rookvrije omgeving voor patiënten, personeel en bezoekers. In combinatie met zorgen over de brandveiligheid. Dat zijn de redenen dat zorginstellingen het rokers steeds moeilijker maken. In de gebouwen is roken alleen toegestaan in afgezonderde rookruimtes; buiten dijen de niet-rokenzones uit. Pas op grote afstand van de ingang mag een roker een sigaret opsteken.

Wie toch op zijn kamer rookt, heeft pech, zo ondervond een 75-jarige man vrijdag in Nijmegen. Drie maanden geleden werd de bewoner van hospice Bethlehem gewaarschuwd dat hij moest vertrekken als hij zijn rookgedrag niet zou wijzigen. Vrijdag voegde het hospice de daad bij het woord. Een uiterste en uitzonderlijke beslissing die op veel bijval kan rekenen, zo blijkt uit de vele reacties op de website van De Gelderlander. Zelfs een terminaal patiënt moet zich aan de regels houden, luidt de teneur.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen