Ruim 2.000 jaar historie van het Valkhofpark door een zeef
NIJMEGEN - Mensen die de donjon willen laten herbouwen, dachten dat er vrijwel niets waardevols te vinden zou zijn in de bovenste bodemlagen van het Valkhofpark. Een kleine archeologische opgraving wijst nu uit dat de ondergrond 'een ware schatkamer' is.
Het Valkhofpark is een van de belangrijkste historische plekken van Nederland. Nijmegenaren kennen allemaal de verhalen over de Romeinen hier en Karel de Grote met zijn palts. De Nicolaaskapel en de Barbarossaruïne zijn echter de enige nog zichtbare herinneringen aan die rijke historie. Maar sinds kort zijn er keiharde, fysieke bewijzen van 2.000 jaar bewoning.
2.737 vondsten
In de zomer van 2015 is de ingang naar een ondergrondse Duitse bunker uit 1943 in het park blootgelegd. De uitgegraven grond is gezeefd door archeologen en dat heeft, bleek recent, een gigantisch aantal relevante vondsten opgeleverd: 2.737 stuks. Erfgoed dat volgens de archeologen een goed beeld geeft van de bewoning op het Valkhof.
Vooraf was bij sommigen, onder anderen de mensen die de donjon willen laten herbouwen, de verwachting dat in de bovenste bodemlagen door de strijd in de Tweede Wereldoorlog nauwelijks bijzonder erfgoed te vinden zou zijn. Er waren door de Duitsers loopgraven en schuilplekken in het park aangelegd. Begin jaren 50 is even gewerkt aan een plan om de ondergrondse bunkers en loopgraven in hun oorspronkelijke toestand open te stellen voor het publiek. Daar werd vanaf gezien en alle kuilen werden volgestort met grond.
Waardevol
Uit het zeefonderzoek is nu gebleken dat bij de oorlogsbunker in ieder geval oude Valkhofgrond is teruggestort. Die zat vol waardevolle vondsten. Van een eventuele ophoging van het Valkhof met grond van elders lijkt bij de bunkeringang geen sprake te zijn geweest. Recent heeft Nijmegen ook een kleine opgraving gedaan achter de Barbarossaruïne. Hier bleek eveneens dat de bodem van het park 'vol zit met historische verrassingen'.
Romeinse tijd, middeleeuwen en nieuwe tijd
Het materiaal dat na de zeefactie tevoorschijn is gekomen - aardewerk, glas, keramiek, natuursteen, munten, metaal, dierlijk en menselijk bot en schelpen - dateert vooral uit de Romeinse tijd, de middeleeuwen en de nieuwe tijd, waarbij de nadruk ligt op wat jonger materiaal van voor de sloop van de Valkhofburcht (1797). Ook werden twee fragmenten van prehistorisch aardewerk gevonden.
Ruim 100 maal troffen de archeologen resten van op een draaischijf gemaakt Romeins aardewerk aan. Ze zijn vooral blij met de scherven uit de 2de en 3de eeuw. Ze laten zien dat in die tijd niet eerder bekende Romeinse activiteiten op het Valkhof ontplooid werden. Ruim 1.000 stukken aardewerk dateren uit de middeleeuwen en de nieuwe tijd.
Serviesgoed
De archeologen noemen ook de vondst van aardewerk uit de 18de eeuw 'bijzonder'. Het gaat om serviesgoed dat wellicht nog op de tafel stond bij het laatste vorstelijk verblijf van stadhouder Willem V op het Valkhof in 1786.
Er zijn slechts drie munten bij de zeefactie teruggevonden. Een 13de-eeuwse penning, een bijzondere 15de-eeuwse munt en een 17de-eeuwse duit. De oudste munt is een zilveren penning van Otto II, graaf van Gelre (1229-1271). Deze munt is in Nijmegen geslagen.
Naast vele scherven aardewerk herinneren ook een ringvormige kledingspeld, een ringgesp en een ijzeren punt van een kruisboogpijl aan de middeleeuwse bewoners hier.
Botten
Er is bij de opgraving behoorlijk veel botmateriaal aangetroffen. Vooral dierlijk bot. Zestien fragmenten zijn als menselijk aangemerkt, vermoedelijk gaat het om vijftien personen. Mogelijk zijn het de resten afkomstig van een vroegmiddeleeuws grafveld dat eerder is aangetoond bij de Maartenskapel.
Ook bij de sloop van de Valkhofbucht, eind 18 eeuw werden al menselijke resten gevonden, maar dan met een lugubere achtergrond. In de kelder van de reuzentoren, de donjon, die als gevangenis werd gebruikt werd destijds een aantal geraamten aangetroffen. Maar ook een kinderlijkje dat was verstopt in een afvoerpijp.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
indebuurt.nl
Waarom de bomen op het Jonkerbosplein met netten zijn ingepakt
Veel Nijmegenaren rijden er weleens langs, het Jonkerbosplein, vlak bij de Goffert. Het is een druk verkeersterrein met in het midden een stuk groen. De bomen in die groene strook zijn sinds kort met netten ingepakt. Worden er dieren gevangen met die netten? Is het een nieuwe preventiemaatregel tegen de eikenprocessierups?Nijmegen -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUMColumn
De leraren die jij kende zijn al lang met pensioen, of dood
Even een paar getallen. Ik ging in 1971 naar de Middelbare School – het Isala College in Silvolde - en kwam daar niet vijf maar zes jaar later vanaf. HAVO-3 werd een struikelblok, waarin zorgen om jeugdpuistjes en woeste tegenzin om alles wat moest belangrijker waren dan ‘Toutou est le chien du Papa en Maman Duroc’.Millingen aan de Rijn, Groesbeek -
PREMIUM3
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht.
-
PREMIUMmet video
Eric leert ouderen weer fietsen zonder dat ze kunnen vallen: ‘Als je een tijd niet fietst, verleer je het’
Hoe krijg je oudere mensen weer op de fiets, als ze hun tweewieler lange tijd ongebruikt in de schuur hebben staan? Dat onderzoekt Eric Maris van het Donders Instituut in Nijmegen met de door hem ontwikkelde fietssimulator.Nijmegen -
-
-
PREMIUMmet video
Verwarde man steekt bezoeker van Nijmeegse moskee neer en daarna zichzelf: ‘Iedereen is enorm aangedaan’
Bij de Eyup Sultan moskee aan de Vondelstraat in Nijmegen zijn vrijdagmiddag twee mannen gewond geraakt bij een steekpartij. Beide slachtoffers, twee Nijmegenaren van 33 en 67 jaar oud, zijn als verdachten aangehouden. De 67-jarige man is inmiddels weer op vrije voeten.Nijmegen -
PREMIUM
Wat drijft een tiener om iemand neer te steken? Steven deed het voor geld: ‘Verdiende soms 5000 euro per dag’
De steekincidenten waarbij jongeren betrokken zijn, volgen elkaar in een rap tempo op. Hoe komen jongeren tot het trekken van een mes? Steven* (22) was een paar jaar geleden betrokken bij een drugsdeal in Rotterdam. Hij had een mes bij zich en stak er iemand mee neer. ,,Ik wist dat ik zou kunnen doodgaan. Dat is het risico van het vak.”Nijmegen
In samenwerking met indebuurt Nijmegen
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer