Volledig scherm
© ANP

Schizofrene mensen blowen tegen de waanideeën

DEVENTER/NIJMEGEN - Wie gevoelig is voor schizofrenie, kan maar beter niet blowen, zeggen officiële instanties. Want wiet lokt waanideeën uit. Onderzoekers van de Radboud Universiteit betwijfelen nu of dat klopt. Zij denken juist dat schizofrene mensen cannabis gebruiken als zelfmedicatie.

Het eerste wat Barney* elke ochtend doet, is een joint opsteken, anders voelt de 47-jarige Deventenaar zich ‘niet tof’. ,,Blowen maakt me rustig en zorgt ervoor dat ik me afsluit voor prikkels. Het stelt mij in staat om dingen te doen.”

Op Cnnbs.nl deelt hij onder de naam Barney Green verhalen over zijn cannabisgebruik. ,,Ik heb vanaf mijn veertiende schizofrene klachten. Ik ben paranoia, heb waanideeën, maar blowen heeft voor mij een antipsychotische werking.”

Smoes

Quote

Hoe meer risicovari­an­ten je van die genen hebt, hoe groter de kans dat je cannabis gaat gebruiken

Joëlle Pasman, Radboud Universiteit

Het klinkt als een mooie smoes, blowen om jezelf in het gareel te houden. Helemaal gezien het advies aan mensen die gevoelig zijn voor schizofrenie om vooral niet te blowen. Wiet zou een sluimerende psychose kunnen wakker maken. ‘6 tot 10 procent van alle gevallen van schizofrenie is te wijten aan het gebruik van cannabis’, staat op de website van verslavingsinstelling Jellinek.

Onderzoekers van de Radboud Universiteit, verbonden aan het International Cannabis Consortium, zien in een nieuw onderzoek inderdaad verband tussen schizofrenie en blowen, maar niet dat wiet schizofrenie opwekt. Ze denken dat patiënten cannabis gebruiken als medicijn. ,,Om zichzelf rustig te maken”, zegt onderzoeker Joëlle Pasman. Het onderzoek haalt nogal wat overhoop. ,,Maar het wordt wel heel serieus genomen, want het is een groot onderzoek.”

35 genen

Quote

In mijn dossier staat dat stoppen met cannabis niet gewenst is in mijn geval

Barney Green

Pasman en haar collega’s konden aan de hand van het genmateriaal van 184.000 Westerse mensen vaststellen dat 35 genen van invloed zijn op wietgebruik. ,,Hoe meer risicovarianten je van die genen hebt, hoe groter de kans dat je cannabis gaat gebruiken.” Diezelfde genen hebben ook een relatie met psychiatrische problemen, verslavingsgevoeligheid en persoonlijkheidskenmerken, zoals naar buiten gericht zijn en risicovol gedrag. Hoe die relatie precies in elkaar zit, weten de onderzoekers niet.

Barney weet dat al jaren dat wiet als een medicijn voor hem is. ,,Voorheen dronk ik om mijn problemen te verzuipen. Dat hielp niet.” Toen hij 28 was, begon hij met blowen en nu rookt hij dagelijks 2 tot 3 gram wiet. Hij is ook onder behandeling bij een psychiater en slikt medicatie, maar zonder wiet wordt het niks. ,,In mijn dossier staat dat stoppen met cannabis niet gewenst is in mijn geval. Mijn behandelaar ziet het effect.”

*Barney is een pseudoniem, zijn echte naam is bij de redactie bekend.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen