Schutterskoningen knopen er noodgedwongen nog een jaar aan vast
De meeste schutterskoningen in het Rijk van Nijmegen knopen er, noodgedwongen door het coronavirus, nog een jaartje aan vast. De kermissen en schuttersfeesten zijn afgeblazen en dus ook het traditionele koningschieten. De oplossing: de zittende koningen (m/v) blijven in functie.
Thed MaasLaatste update:26-05-20, 12:38
Tenminste, zoals de stand van zaken nu is. ,,Want", zo zegt Wim Sanders uit Groesbeek, ,,een aantal kermissen staat voor september/oktober op de agenda. Misschien dat sommige onderdelen zoals het koning schieten dan in aangepaste vorm toch nog door kunnen gaan."
WhatsApp
Sanders is voorzitter van de Gelderse schuttersfederatie St. Hubertus en hij noemt 2020 een zwarte bladzijde ook in de geschiedenis van het schutterijwezen. ,,Want stel je nou eens voor dat je met een paar man toch koning mag gaan schieten en je haalt de vogel naar beneden? Dat is het toch niet? Je wilt dan gejuich horen. Je wilt dan op de schouders genomen worden en niet via WhatsApp gefeliciteerd worden."
Veel schutterijen hebben in hun statuten opgenomen dat bij gebrek aan een koning - stel dat er geen kandidaten zijn - de regerende koning nog een jaartje doorgaat. Sanders: ,,Maar doorgaans staat er dan bij dat de koning of koningin niet meer aan alle verplichtingen hoeft te voldoen. Denk aan het bezoeken van recepties."
Joyce en Erik: uit Duitsland
Joyce en Erik Oudendijk uit het Duitse grensplaatsje Wyler vormen het koningspaar van schutterij EMM (Eendracht Maakt Macht) van Kekerdom. Reden voor de vraag: Hoe komen Nederduitsers op de troon in Kekerdom? Erik: ,,We vieren al een aantal jaren kermis in Kekerdom. Daar woont familie van mijn zwager Carl-Heinz Haukes - die zelf ook in Wyler woont - vandaan. Hij schoot enkele jaren geleden koning en toen heb ik geroepen: Volgend jaar doe ik het. Daar zat nog een jaartje tussen, maar vorig jaar was het dan zover.’’
Het paar kende het klappen van de zweep. Erik was in 2015 al koning van de schutterij in Wyler; het jaar erop schoot Joyce, als eerste vrouw in het bestaan van deze schutterij, de vogel naar beneden. ,,De kermis in Kekerdom is altijd eind augustus. Ik begrijp dat nog gekeken wordt of die opgeschoven kan worden. Maar ik ga ervan uit dat ik nog een jaartje koning ben in Kekerdom. En ja, de koningin zal weer een nieuwe jurk moeten kopen.”
Sam Huting: geen jubileum
Sam Huting uit Heumen is met zijn 21 jaar wel een jonge, maar niet de jongste koning van het eeuwenoude Sint Georgius gilde in Heumen. Het gilde had dit seizoen het 575-jarig bestaan willen vieren, maar door de corona gaat dat feestje niet door. Extra sneu natuurlijk voor koning Sam, want die vindt het een eer om koning te zijn en nog wel in het jubileumjaar. Hij blijft koning tot volgend jaar.
Bij Sint Georgius wordt altijd in april al koning geschoten, maar dat ging dit jaar ook niet door. Het gilde slaat het koning schieten nu een jaar over. Stel dat het in september zou kunnen dan zou de nieuwe koning regeren tot april, terwijl er in die tijd nauwelijks activiteiten zijn. ,,Dit jaar zijn al veel activiteiten, denk aan de dodenherdenking en een gildefeest in Sittard afgezegd”, aldus Sam.Hij schoot trouwens koning als vrijgezel, maar heeft inmiddels (weer) verkering met zijn Romy Verhoeven, die is dan automatisch koningin.
Joyce en Gijs: zeer vereerd
Joyce en Gijs Arts-Boll uit Beek hoefden geen moment na te denken toen ze gevraagd werden of ze nog een jaar schutterij BUB (Beek-Ubbergen-Berg en Dal) wilden aanvoeren. ,,We hadden het er al over gehad, want we wisten dat het koning schieten niet door ging. Dus toen de voorzitter het vroeg zeiden we meteen ja”, zegt Joyce. Want ja, Gijs had drie jaar op rij geprobeerd koning te worden. De derde keer lukte het - met het 246e schot - dus een jaartje extra, dat kan er wel bij.
Vraag die opwelt is of er nu straks twee schildjes aan het koningszilver worden toegevoegd, of één schildje met twee jaartallen. Gijs: ,,Daar moeten we het over hebben. Dat staat natuurlijk nergens.” Hij verwacht wel een ‘rustiger jaar, omdat veel dingen niet doorgaan.’ ,,Gaat het carnaval straks wel door? En is er dan wel een prins carnaval?” Want de koning gaat altijd naar de receptie van de nieuwe prins, een van de 17 plichtplegingen die ze het afgelopen seizoen vervulden.
Toen de voorzitter het vroeg, zeiden we meteen ja
Joyce Arts-Boll, Schutterij BUB
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.