Scootercontroles om nieuwe overlastgolf in Hatert te voorkomen

VideoNIJMEGEN  - De Nijmeegse politie heeft woensdagmiddag een grote scootercontrole gehouden op de Hatertseweg. De actie was met name gericht op een groep jongeren die vorig jaar in de wijk Hatert veel overlast veroorzaakten met hun scooters. 

Tientallen scooters werden daarom op de rollerbank gezet, op de hoek van de Hatertseweg bij de Weg door Jonkerbos en de Grootstalselaan. Dat leverde verschillende bekeuringen op, onder meer voor rijden zonder rijbewijs. Vanavond is de actie voortgezet bij het Cruyff Court. Hier werden ook auto's gecontroleerd. De boodschap die de politie wil afgeven, voornamelijk aan de jongeren: ‘Er wordt op je gelet’.  

Wheelies

,,De wijk Hatert heeft al een tijdje last van een groep jongeren die op scooters rondscheurt, wheelies maakt en voor veel overlast zorgt’’, legt wijkagent Marieke Jansen uit. “Vorig jaar liep het in de zomermaanden echt de spuigaten uit en kwamen er tientallen klachten bij ons binnen van buurtbewoners.  Daarom houden we nu, nu met het mooie weer de scooters uit de garage komen, verschillende controle-acties.” 

Quote

En het is een signaal aan de jongeren. We willen voorkomen dat het opnieuw uit de hand loopt.

Marieke Jansen, Wijkagent

Het is een signaal aan de mensen in Hatert dat de politie de klachten serieus neemt, zegt Jansen. “En het is een signaal aan de jongeren. We  willen voorkomen dat het opnieuw uit de hand loopt.”

Harder aanpakken

Volledig scherm
Grote politiecontrole op scooters en 'verdachte' auto's op de parkeeplaats van Winkelhart Hatert. © Paul Rapp

De scootercontroles zijn slechts één onderdeel van een aanpak van de jongeren die overlast bezorgen in de wijk die in overleg met justitie, de gemeente en andere instanties is gekozen. Jansen: “We zetten ook in op preventie. Het wordt een totaal-aanpak. Het gaat dus niet alleen om het onderdrukken van de incidenten, hoewel het wel zo is dat we deze groep jongeren echt wat harder gaan aanpakken.”

De probleemgroep begeeft zich vooral bij het Cruyff Court in de wijk en bestaat volgens de politie vrijwel geheel uit jongeren uit Hatert zelf. De harde kern wordt gevormd door ongeveer twintig jongeren die in wisselende samenstelling samenkomen. Leeftijd: 16-plus. “Het merendeel is zelfs 18-plus, en er zitten ook jongens bij die al eind twintig zijn.”  

Brief

Volgens Jansen en collega-wijkagent Arnout van der Gaag komt de extra politie-aandacht van de politie voor de jongeren zelf niet als een verrassing. “Ze hebben allemaal een brief gehad. We gaan ze de aandacht geven die ze verdienen.”

Uiteindelijk zijn er woensdagavond 22 bekeuringen uitgedeeld. Tenminste zes scooters moeten worden herkeurd.

Volledig scherm
© Paul Rapp
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen