Volledig scherm
© Bert Beelen

‘Sekswerker is geen normaal beroep’: Nijmeegse bestuurders willen tippelzone nog steeds sluiten

NIJMEGEN - Burgemeester en wethouders van Nijmegen blijven er bij dat het ‘t beste is als de Nijmeegse tippelzone en de bijbehorende huiskamer aan de Nieuwe Markstraat op termijn sluit, ook al vindt een ruime meerheid van de gemeenteraad het tegenovergestelde.

 ,,Prostitutie is geen normale branche, sekswerker is geen normaal beroep.”

Burgemeester Hubert Bruls maakte woensdagavond nogmaals duidelijk dat hij geen voorstander is van een tippelzone. ,,Er is wel het één en ander aan de hand in die branche. Het is de vraag of je als overheid aan die praktijken wil meewerken.”

Diverse raadsleden, onder wie Charlotte Brand (PvdA) en Quirijn Lokker (GroenLinks) verwijten hem dat hij het in een artikel in deze krant heeft doen voorkomen alsof de Nijmeegse straatprostituees slachtoffer zijn van mensenhandel. Dat wordt volgens hen tegengesproken door de politie. 

Vanuit hotels en woningen

Bruls antwoordde dat hij het in het algemeen over mensenhandel had gesproken en gaf toe dat daar geen sprake van is in de Nijmeegse tippelzone.

Maar hij blijft er bij dat sluiting van de tippelzone zijn voorkeur heeft. Eerder wees hij er al op dat het aantal straatprostituees is afgenomen en dat veel sekswerkers nu vanuit hotels en woningen werken. 

Wethouder Grete Visser (D66) deelt de mening van de burgemeester. Ze gaf echter wel te kennen dat ze graag in gesprek gaat met de gemeenteraad om meningen uit wisselen. ,,We zeggen nu: we horen wat u zegt, nu gaan we er verder over praten. We willen er op een andere manier naar kijken.” Het debat gaat waarschijnlijk op woensdag 19 juni plaatsvinden.

Totaal verrast

De gemeenteraadsleden werden vorige week totaal verrast door het nieuwsartikel in deze krant waarin het standpunt van burgemeester en wethouders stond verwoord.

Na een evaluatie van de tippelzone kwam een ruime meerderheid van de raad tot de conclusie dat die open moest blijven maar dat er nog wel beperkt nieuwe registratie van sekswerkers afgegeven moesten worden.

Ze hadden bij een werkbezoek ook de indruk gekregen dat die optie de steun had van de GGD, IrisZorg, politie en de sekswerkers zelf. 

Weet jij meer over dit nieuwsitem? Help de verslaggever!

 WhatsApp ons!

Stuur een bericht op 06-13322268. Mailen kan ook, naar: online@gelderlander.nl

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen