Volledig scherm
© Mariska Hofman

Slimme verkeerslichten in Nijmegen: op groen via mobieltje

In Nijmegen worden de eerste helft van dit jaar dertig verkeerslichtinstallaties aan de doorgaande routes voorzien van nieuwe elektronica, waardoor die digitale informatie kunnen uitwisselen met de mobieltjes van fietsers en automobilisten. Het licht kan dan op groen springen als ze naderen. 

De bestuurders moeten daarvoor apps installeren, die nog door bedrijven ontwikkeld moeten worden. Het gaat in eerste instantie om installaties die langs de grote doorgaande wegen staan.

Nijmegen beschikt over die techniek als partner van Talking Traffic, waarin ministerie, overheden en bedrijven samenwerken aan slimme verkeerslichten. De elektronica kan zo ingeregeld worden dat bijvoorbeeld fietsers 'voorrang' krijgen met groen, om grote verkeersstromen beter te kunnen reguleren. Automobilisten kunnen ook een reisadvies krijgen: neem een andere route of er staat een leenfiets klaar. 

De gemeente maakt de installaties geschikt, bedrijven moeten voor de bijbehorende apps zorgen. Die zijn er nu nog niet.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen