Volledig scherm
Ook terugkerende jongeren kunnen nu in aanmerking komen voor een starterlening. Foto ANP © ANP

Starterslening Berg en Dal nu ook voor de 'verloren zoon'

GROESBEEK - Jongeren uit de gemeente Berg en Dal, die wegens studie of werk elders wonen en willen terugkeren naar hun geboortegrond, kunnen voortaan ook in aanmerking komen voor de zogenoemde starterslening, om een huis te kunnen kopen.

Op dit moment kan dat niet. De gemeente Berg en Dal stelt namelijk een aantal voorwaarden aan het verstrekken van een starterslening (sinds december 2017), waaronder die dat je minstens één jaar in Berg en Dal moet wonen. Maar die voorwaarde wordt - de gemeenteraad moet nog 'ja' zeggen - geschrapt.

'We worden geconfronteerd met jongeren die afkomstig zijn uit onze gemeente en voor hun studie verhuisd zijn naar een andere gemeente. Sommigen willen na afronding van hun studie terugkeren naar Berg en Dal en er een woning kopen. Maar door deze voorwaarde komen ze niet in aanmerking voor een starterslening', aldus burgemeester en wethouders.

De enige

Navraag in de regio leerde bovendien dat Berg en Dal de enige gemeente is die een barrière opwerpt voor zijn 'verloren zonen' . 'Alle andere gemeenten hanteren als belangrijkste criterium dat de aanvrager verblijfsgerechtigd is in Nederland', aldus het voorstel van B en W. 

Een starterslening overbrugt het verschil tussen het bedrag dat iemand maximaal kan lenen (norm van de Nationale Hypotheekgarantie) en de koopprijs van de woning. Die mag maximaal 215.000 euro zijn.

Volgens de gemeente wordt er van de starterslening 'goed gebruik gemaakt' alhoewel het niet storm loopt. Er is in december een budget beschikbaar gesteld door de gemeenteraad van 5 ton: daarvan resteert nog 396.000 euro.  

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen