Theo en Mia Jansen in hun woning, terwijl een bus passeert.
Volledig scherm
Theo en Mia Jansen in hun woning, terwijl een bus passeert. © Foto: Bert Beelen

Straat van 1,2 miljoen mogelijk op de schop voor terugkeer buslijn

VideoNIJMEGEN - Een straat in de Nijmeegse wijk Hatert die net voor 1,2 miljoen euro is aangepast door de gemeente, moet mogelijk weer op de schop voor lijn 6. Deze buslijn was net uit de straat geschrapt en rijdt nu door een andere straat in de wijk. Maar bewoners daar hebben er veel last van. 

Het gaat om de Malderburchtstraat die busvrij en ‘milieuvriendelijk’ is gemaakt. De geschrapte buslijn 6 rijdt nu door de Van der Duyn van Maasdamstraat. 

Klagende bewoners in deze straat willen dat de situatie teruggedraaid wordt. De gemeente gaat dit nu onderzoeken. Want de routeverlegging is niet ideaal, erkent de gemeente bij nader inzien. 

Theo en Mia staan doodsangsten uit

Volgens de bewoners van de Van der Duyn van Maasdamstraat is hun straat veel te smal voor de lijnbussen die er nu af en aan rijden. ,,Nu rijden bussen niet meer langs de rand van de wijk, maar dwars door de wijk heen en heel dicht langs de huizen. Dit gaat koste van ons woongenot”, aldus straatbewoner Jos Alders. 

Bewoners van een hoekhuis - Theo en Mia Janssen - staan doodsangsten uit. Bij hen ligt een krappe bocht van 90 graden voor de deur. Zij vrezen dat vroeg of laat een bus hun voorgevel zal rammen.

Andere pijnpunt: veel parkeerplekken moesten verdwijnen om ruimte te maken voor de bus. De gemeente gaat kijken welke maatregelen mogelijk zijn.

Er wordt daarbij ook gekeken naar tijdelijke maatregelen die de overlast van lijn 6 al op korte termijn moeten indammen. Volgende week is er een bewonersavond om hierover te praten.

Een fout, erkent de gemeente

Vooraf was er niet gecommuniceerd met de buurt over het verleggen van lijn 6. Een fout, erkent de gemeente.  Maar dat is volgens aanwonende Alders zeker niet het enige wat mis ging. ,,Het lijkt er sterk op dat pas op het allerlaatste moment is besloten om de buslijn te verleggen.” 

Indien de buslijn 6 daadwerkelijk terugkeert naar de Malderburchtstraat, gaat dat de gemeente waarschijnlijk veel geld kosten. De weg zal weer verbreed moeten worden. Ook dringen bewoners aan op een extra fietspad voor de veiligheid.

Bijkomend probleem: de Malderburchtstraat en de nabijgelegen Couwenbergstraat zijn te smal zijn om bussen van beide kanten te laten passeren. Daarom zal onderzocht worden of mogelijk eenrichtingsverkeer wordt ingevoerd. De Thorbeckestraat, zo stelt busmaatschappij BRENG voor, wordt dan de straat waar bussen in tegengestelde richting hun route moeten afleggen. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen