Studenten mogelijk eind deze maand weer naar campus na negatieve sneltest
Studenten mogen als het aan de HAN en de Radboud Universiteit ligt vanaf eind deze maand allemaal weer een dag per week naar de campus komen na een negatieve coronatest. Volgende week wordt duidelijk of daarvoor ook groen licht komt vanuit Den Haag.
Delen per e-mail
Als die toestemming er komt, moeten studenten zich voor aanvang van hun colleges thuis zelf testen op corona. Dat kan middels sneltests die worden bekostigd door de overheid. Hoe ze bij de studenten thuis komen, is nog niet duidelijk en wordt landelijk besproken. Mogelijk moeten de studenten de tests bestellen.
Zeker is dat studenten niet gevraagd mag worden naar een bewijs van een negatieve test bij aanvang van een bijeenkomst. De hogeschool en universiteit vertrouwen erop dat studenten hun verantwoordelijkheid nemen en na een positieve test thuisblijven.
Proef start deze week
Deze week al begint een proef met zelftests op de HAN en de universiteit. Studenten die zich thuis negatief hebben getest op corona krijgen toegang tot een aantal niet-verplichte bijeenkomsten, zoals lezingen, maar ook werkgroepen die onderdeel zijn van de studie. Doel is om het welzijn van studenten te vergroten en of sneltests kunnen bijdragen aan een veilige herstart van het hoger onderwijs. Of de proef dat effect heeft, wordt door onderzoekers van de Radboud Universiteit en het RadboudUMC middels vragenlijsten onderzocht.
Bij de HAN doet de opleiding automotive in Arnhem mee aan de proef. Studenten die zich thuis negatief hebben getest, mogen de komende vier weken weer zelf met auto's aan de slag. Studenten van die opleiding die niet aan de proef meedoen, kunnen de lessen online volgen, zoals dat in de afgelopen maanden ook gebeurde. Bij de Radboud Universiteit mogen studenten na een negatieve test weer aanwezig zijn bij werkgroepen van de Radboud Honours Academy en de cursus microeconomics.
Eenmaal in het gebouw gelden nog steeds de regels zoals het RIVM die voorschrijft. Er moet bijvoorbeeld nog steeds anderhalve meter afstand worden bewaard.
30 procent doet mee
Onder studenten die in aanmerking komen voor deze werkgroepen is gepeild of ze mee willen doen. Vierhonderd studenten willen meewerken aan de pilot. Volgens een woordvoerster van de HAN is dat ongeveer 30 procent van de ondervraagde studenten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
Gigantisch spandoek boven spoorbrug bij Nijmegen weggehaald: ‘Levensgevaarlijk en verboden’
NIJMEGEN - Onbekenden hebben een enorm spandoek opgehangen aan de Snelbinder in Nijmegen, hoog boven het spoor. En dat zorgde donderdag voor een hoop werk en irritatie bij ProRail. Wie het spandoek met de tekst ‘Rutte Opkutte’ en een communistisch symbool heeft opgehangen is niet duidelijk. -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’. -
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
PREMIUM
Het kraantje van Leo biedt al 20 jaar verkoeling
MALDEN - Hoeveel water voorbijgangers elk jaar uit zijn kraantje tappen? Leo Mertens doet er een slag naar. ,,Ik denkt dat het zo’n 15 à 20 kuub is. Dat lijkt veel, maar wat kost het me nou helemaal?” -
Wisselende reacties op plan om Keizer Karelplein cultureel erfgoed te maken: ‘Flauwekul en doelloos’
NIJMEGEN - Het voorstel van gemeenteraadslid Maarten Bakker (VVD) om het Keizer Karelplein tot cultureel erfgoed te benoemen verdeelt de Nijmeegse raad enorm. Het ene raadslid noemt het onzin, het andere vindt het een uitstekend plan.
-
Berg en Dal schiet Vrijheidsmuseum te hulp: de bodem van de kas is in zicht
GROESBEEK - De gemeente Berg en Dal is het Vrijheidsmuseum te hulp geschoten. Het museum zou door corona in liquiditeitsproblemen komen en krijgt van de gemeente 30 mille om de nood te lenigen. -
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
Doe mee met ‘Collage van de stad’ en leg het verstrijken van de tijd vast
NIJMEGEN - Als honderden mensen op dezelfde dag vanuit de voordeur hun straat vastleggen op beeld en dit jaren achter elkaar doen, dan registreer je hoe de stad geleidelijk verandert. Meer of minder auto's op straat, bomen die groeien bijvoorbeeld, of de bakfietsentrend. Dat is het idee achter Beeldproject ‘Collage van de stad’, dat voor de tweede keer Nijmegenaren oproept een foto te maken en op te sturen.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen