Volledig scherm
Veel deelnemers aan de speciale Sunset March op 21 september tijdens de herdenking van 75 jaar Bevrijding. © Paul Rapp

Sunset March in Nijmegen is een publiekstrekker geworden

NIJMEGEN - Zeker 15.000 en misschien wel 20.000 mensen liepen vorig jaar de Sunset March om gevallen oorlogshelden te herdenken. De organisatie verwacht dat de interesse blijft.

De dagen dat een veteraan in zijn eentje de Sunset March liep, zijn voorbij. Elke dag sluiten bezoekers zich aan bij de eretocht over de Nijmeegse stadsbrug. ,,Vaak tientallen, zelfs op een gewone, doordeweekse dag", aldus Tim Ruijling, initiatiefnemer van de mars.  ,,Zo lang de mars waardig en respectvol verloopt, zijn grote aantallen geen probleem.”

Ceremonie met zonsondergang

De Sunset March is dagelijks rond zonsondergang over De Oversteek. De brug  is gebouwd op de plek waar op 20 september 1944 tijdens een  gevaarlijke militaire actie 48 Amerikanen het leven lieten. De oeververbinding is tevens een monument voor de gesneuvelde soldaten. Er staan 48 paar lichtmasten die met zonsondergang één voor één aangaan. Tijdens de Sunset March loopt men in stilte over de brug naar het monument aan de Oosterhoutsedijk.

De ceremonie is een initiatief van een regionale veteranengroep. Elke dag loopt een oud-militair de Sunset March en iedereen kan mee. Dat gebeurt steeds meer: particulieren, militairen en toeristen sluiten zich aan. Velen ervaren het als een indrukwekkende gebeurtenis.  

Quote

Verenigin­gen, bedrijven, schoolklas­sen, militaire delegaties, de deelnemers waren heel divers

Tim Ruijling, initiatiefnemer

Bijzondere delegaties

Afgelopen jaar werd in deze regio 75 jaar bevrijding gevierd. Daarom waren er 75 bijzondere Sunset Marches met extra begeleiding. ,,Verenigingen, bedrijven, schoolklassen, militaire delegaties, de deelnemers waren heel divers", zegt Ruijling. De meest speciale Sunset March was op 21 september toen 7500 mensen meeliepen tijdens de grootschalige herdenkingen.

Er zijn organisaties die er een vaste dag van hebben gemaakt. Zoals de Radboud Universiteit, die op 11 april de mars loopt om te herdenken dat de universiteit op die dag in 1943 sloot.  De rector sloot de universiteit omdat hij om principiële redenen weigerde de loyaliteitsverklaring aan de Duitse bezetter voor te leggen aan de studenten. 

Belangstelling blijft

Ook dit jaar, nu landelijk 75 jaar Vrijheid wordt gevierd, verwacht de organisatie van de Sunset March veel toeloop. Ruijling: ,,De mars is in Nederland en zelfs internationaal bekend geworden. Ook merken we dat veel mensen terugkomen en  vrienden of familie meenemen.”

De veteranen houden niet precies bij hoe veel mensen precies meelopen maar op basis van schattingen komt Ruijling uit op zeker 15.000 en wellicht 20.000 deelnemers in 2019. ,,Onze organisatie is hier op toegerust, we hebben genoeg begeleiders.  Het belangrijkste vinden wij dat de mars waardig en respectvol verloopt. Zo lang dat goed gaat, zijn veel bezoekers geen probleem.”

Volledig scherm
Tijdens de Vierdaagse lopen veel militairen die Nijmegen bezoeken ook de Sunset March. © David van Haren
  1. Politie vindt AED’s van Vierdaagse terug bij vrijwilliger die ze in Nijmegen stal

    Politie vindt AED’s van Vierdaagse terug bij vrijwilli­ger die ze in Nijmegen stal

    De levensreddende defibrillatoren werden tijdens de Vierdaagse gestolen vanaf de start- en finishlocatie aan de Wedren. Recentelijk kwam bij de politie de tip binnen dat de twee AED’s op social media te koop werden aangeboden. Uit het politieonderzoek dat in samenwerking met de Stichting 4-Daagse volgde bleek een vrijwilliger van de Vierdaagse de AED’s te hebben gestolen. Hij is daarop door de politie aangehouden.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen