Exterieur van het gerechtshof in Arnhem.
Volledig scherm
Exterieur van het gerechtshof in Arnhem. © ANP

Tbs voor man die in Nijmegen oma met kind van fiets trok

ARNHEM / NIJMEGEN - De 30-jarige man die 21 juni 2019 in Nijmegen op een fietspad bij NEC een oma met haar 3-jarige kleinkind van haar tas beroofde en met fiets en al omver sleurde, is veroordeeld tot een jaar cel en tbs met dwangverpleging. De aanklager had 15 maanden cel en tbs met dwangverpleging geëist.

De oma werd meters meegesleurd, doordat de tas waar de man aan rukte aan haar stuur vast zat. De straf is ook nog voor twee andere straatroven en mishandeling en bedreiging.

Een getuige zag de man rond kwart voor vijf ’s middags achter een boom de tas leeghalen. De lege tas gaf hij aan de verbijsterde passant. ,,Het is allemaal de schuld van de regering” zou hij hebben geroepen. En: ,,Zeg tegen die vrouw dat het me spijt”.

Nog twee keer

Een dag na de beroving van de fietsende oma sloeg de man volgens de aanklager twee keer toe in de buurt van de Sint Annastraat. Hij trapte een 19-jarige Nijmegenaar van zijn fiets en eiste geld in het Engels, wat het slachtoffer niet gaf.

Even later rukte de man de tas met portemonnee van een 23-jarige Nijmeegse af, en riep tegen haar en haar 24-jarige vriend uit Arnhem dat hij hen af zou maken als ze binnen een straal van 40 meter van hem durfden te komen. De vriend van de vrouw werd vervolgens in zijn gezicht gestompt en tegen zijn lichaam getrapt.

Verleden

De 30-jarige man is in het verleden vaker veroordeeld voor feiten zoals diefstal met geweld en is verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens de rechtbank is dwangverpleging nodig om zijn stoornissen aan te pakken en herhaling in de toekomst te voorkomen. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen