Er is een tekort aan vakbekwame vrachtwagenchauffeurs.
Volledig scherm
Er is een tekort aan vakbekwame vrachtwagenchauffeurs. © Joyce van Belkom

Tekort aan chauffeurs dreigt in de regio Nijmegen

NIJMEGEN - Door de aantrekkende economie dreigt er een tekort aan vakbekwame chauffeurs in Nijmegen en regio. Het sein staat nu op oranje: er is genoeg aanbod, maar het is lastig om vacatures direct in te vullen. De krapte neemt de komende jaren toe. Dat zegt sectorinstituut Transport en Logistiek. 

Transportbedrijven zitten nu al te springen om goede mensen. Nabuurs, Cornelissen, De Klok Logistics, allemaal bedrijven met vacatures. ,,In Brabant zijn bijna geen chauffeurs meer te krijgen. Vanuit het zuiden schuift de vraag naar personeel op richting Nijmegen en regio’’, aldus een woordvoerster van het sectorinstituut. 

Vacatures

Dat er krapte is, blijkt uit het grote aantal vacatures bij De Klok Logistics in Nijmegen. ,,Wij hebben plaats voor minstens twaalf chauffeurs. En ook voor ons warehouse zijn wij op zoek naar orderpickers en een meewerkend voorman. Negentien openstaande vacatures op een personeelsbestand van tweehonderd medewerkers is best een behoorlijk aantal’’, zegt een woordvoerster van het transportbedrijf. 

Dat zijn er meer dan vorig jaar. Vorig jaar kon De Klok vanaf maart tot en met augustus vijf à zes chauffeurs gebruiken. Vanaf augustus is dat aantal gestaag omhoog gegaan.

Opleiding

Bedrijven halen alles uit de kast om mensen te vinden. Een transportbedrijf uit Nijmegen lokt potentiële chauffeurs met een gratis opleiding, inclusief rijbewijs. ,,Die opleiding kost 5.000 euro. We hebben geen alternatief. Er is schaarste. We leiden nu tien mensen op’’, aldus de directeur. Hij wil liever niet met zijn bedrijfsnaam in de krant. ,,Ik wil er niet mee te kopen lopen.’’ En ook zijn klanten wil hij niet verontrusten, want het ligt gevoelig.

Infomatiedag

Transportbedrijf Nabuurs in Oosterhout houdt begin september een informatiedag voor mensen die vrachtwagenchauffeur willen worden. Nabuurs heeft op de site werkenbijnabuurs.nl  een tiental vacatures staan. 

Het bedrijf, met 21 vestigingen en 1.150 werknemers haakt aan bij het project ‘2000 chauffeurs gezocht’ van sectorinstituut Transport en Logistiek. Dat geeft mensen die altijd al chauffeur wilden worden de kans om met 90 procent vergoeding van lesgeld én een baangarantie hun droombaan te realiseren, aldus een woordvoerster. 

Dat kunnen ook zij-instromers zijn. In de regio Nijmegen stapten de afgelopen twee jaar veel mensen uit de zorg en zakelijke dienstverlening over naar de transportsector, aldus Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL).

Vraag stijgt

In 2015 werkten in de regio Nijmegen 2.790 mensen in het beroepsgoederenvervoer en 390 in logistiek en opslag,  blijkt uit cijfers van deze organisatie. De vraag naar chauffeurs en transportmedewerkers in Nijmegen en omstreken stijgt de komende tien jaar met 5,5 procent. Als er geen actie wordt ondernomen, staat het sein voor deze regio op rood: dan kunnen veel vacatures niet ingevuld worden, aldus STL. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen