Volledig scherm
PREMIUM
Een hartoperatie, foto ter illustratie © Ingrid Bertens

Tien hartdokters van Radboudumc voor tuchtcollege: ‘Ik verwacht dat sprake is van een grote medische blunder’

NIJMEGEN - Tien artsen, allemaal cardiologen en cardio-thoracaal chirurgen van het Hartcentrum van het Nijmeegse Radboudumc, moeten zich vrijdag verantwoorden voor het medisch tuchtcollege in Zwolle. Dat is een derde van alle hartdokters van het academische ziekenhuis in Nijmegen.

Hen wordt door een patiënt, tevens klager, verweten fouten te hebben gemaakt bij toediening van antistollingsmiddelen na het inbrengen van een nieuwe hartklep. De klep is onbedoeld dichtgeslibd door bloedstolsels, zo valt af te leiden uit de tekst op de zittingsrol. ‘Na de eerste operatie was sprake van klachten van benauwdheid die aanhouden.’  Daardoor moest de hartklep in een tweede operatie vervangen worden door een nieuwe hartklep. 

Artsen worden wel vaker voor de tuchtrechter gedaagd, ze worden vaker niet dan wel schuldig verklaard. Ook hier is de vraag of er daadwerkelijk sprake is van een misstand. Wat de zaak opvallend maakt, is dat zoveel artsen tegelijkertijd moeten voorkomen. 

‘Niet uniek, wel zeldzaam’

,,Het is niet uniek, wel zeldzaam”, laat secretaris Henriëtte van der Poel van het Regionaal Medisch Tuchtcollege in Zwolle weten. ,,Ik heb het de laatste drie jaar niet meegemaakt. Ik zou niet raar opkijken als het ook in de laatste tien jaar niet is voorgekomen”, meldt Sophie Hankes, jurist en voorzitter van SIN-NL.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen