Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Toerismebedrijven Mook moeten geloven aan hogere belasting

MOOK - De ondernemers in de toeristische sector in Mook en Middelaar ontkomen niet aan een verhoging van de toeristenbelasting. Hun protest heeft geen succes gehad.

Ondanks hun klachten blijven burgemeester en wethouders erbij dat de verhoging noodzakelijk is: de gemeenten heeft nu eenmaal geld nodig. Met een brief aan het college van B en W deden de recreatieondernemers een poging de belastingverhoging te voorkomen.

Die werd in oktober aangekondigd, maar wordt pas deze maand een feit als de gemeenteraad ermee instemt. De ondernemers vinden het vreemd dat een gemeente die zegt toerisme en recreatie belangrijk te vinden, juist die sector treft. Want in hun ogen is de verhoging slecht voor de zaken.

Niet klantvriendelijk 

De toerismebedrijven moeten voortaan per overnachting 1,50 euro afstaan aan de gemeente. Dat is 45 cent meer dan nu. Die verhoging wordt weliswaar doorberekend aan de gasten, maar klantvriendelijk vinden ze dat niet. Burgemeester en wethouders zeggen niet anders te kunnen.

Taken die de gemeente van het Rijk moet uitvoeren, zijn niet vergezeld gegaan van het benodigde geld. Bovendien is de afgelopen jaren al geld uit de reserves gehaald en die zijn niet onuitputtelijk, aldus B en W. Nu er ook nog is bezuinigd, blijft over, aldus het college, dat er extra geld binnen moet komen.

Het is een geval van 'jammer dan' voor de ondernemers, is de conclusie, maar er staat volgens de gemeente wel wat tegenover. Want ze wil investeren om het toerisme in Plasmolen te stimuleren. Daarvoor ligt 2 miljoen euro klaar.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen