Volledig scherm
PREMIUM
Levesloop en trug. Een verhaal over een gedwongen evacuatie in 1944. © Theo Peeters

Toneelvoorstelling Ottersum over de evcuatie:
‘Het hele dorp is kapot, verschrikkelijk’

OTTERSUM - Muziektheater Lèvesloop …en trug is een goed geoliede tijdmachine die het publiek meeneemt naar de laatste oorlogsjaren in het Limburgse.

Het toneelbeeld van Lèvesloop …en trug trekt de kijker meteen het stuk in. Duitse bombardementen hebben voor een apocalyptische sfeer gezorgd. De binnenplaats van Roepaen is deels omgetoverd in een ruïne. ,,Het hele dorp is kapot, verschrikkelijk”, zegt een actrice.

De evacuatiemusical moest op Roepaen worden opgevoerd, want het landgoed uit Ottersum speelde een rol in de evacuatie van zesduizend Noord-Limburgers, 75 jaar terug. En ze kon niet gespeeld worden op zwoele zomeravonden, maar in een kil en nat oktober. Want in die maand in 1944 moesten de evacués na een Duits bevel op pad. Negen maanden later kwamen ze terug in een verwoest gebied.

Regisseur Bia Sarton schreef het script. Het dagboek van Mimi Janssen uit Middelaar en gesprekken met ex-evacués stonden aan de basis van een dynamisch stuk waarin emoties als angst, onzekerheid en walging goed tot hun recht komen. Desperate dagen van doem, dood en verderf zijn het geweest.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen