Dieseltreinen van het type Buffel in Nijmegen.
Volledig scherm
Dieseltreinen van het type Buffel in Nijmegen. © Paul Rapp

‘Treinen te breed voor transport naar Roemenië’

NIJMEGEN - De 48 dieseltreinen die staan weg te roesten bij het station in Nijmegen zijn te breed om naar Roemenië vervoerd te worden. Het wachten is op een speciale vergunning. 

Quote

Voor de vergunning heb ik documenten nodig van de NS, maar die kan ze niet vinden

Dumitru Anchidin, Vervoersbedrijf Ferotrans

Dat zegt Dumitru Anchidin, directeur-eigenaar van het Roemeense vervoersbedrijf Ferotrans dat de treinen in 2017 heeft gekocht van de NS. De coupés van deze zogeoemde Buffels zijn met 3,20 meter  iets breder dan gebruikelijk, zodat er binnen meer ruimte is voor passagiers. Vandaar de karakteristieke knik in de zijkanten. 

Vanwege de breedte is een extra vergunning nodig om ze over het spoor door Duitsland en Oostenrijk naar Roemenië te mogen vervoeren, zegt Anchidin. ,,Dat wisten we niet toen we de treinen kochten. Voor de vergunning heb ik documenten nodig van de NS, maar die kan ze niet vinden.’’ Omrijden is volgens hem geen optie, omdat Italië ook een speciale vergunning vraagt. Ferotrans heeft de treinen al betaald, bevestigt NS.

Overmacht

En dus staan de Buffels al anderhalf jaar gestald bij het station in Nijmegen. Wegens werkzaamheden moeten de treinen daar voor 1 oktober weg. De NS wil nu via de rechter de verkoop ongedaan maken, zodat die de Buffels kan verplaatsen. ,,Daar zijn we niet blij mee’’, zegt Anchidin. Volgens hem is er sprake van overmacht. ,,Ik doe mijn best een oplossing te zoeken, maar tot nog toe is dat onmogelijk.’’

Andere lezing

In een reactie zegt een woordvoerster van de NS een andere lezing te hebben van de kwestie. Welke, wil ze nog niet zeggen. ,,Die zullen we uiteenzetten in de rechtbank.’’ De rechtszaak dient volgende week vrijdag.  

Volgens het blad Rail Magazine stonden er op 12 augustus zes Buffel-treinen opgesteld achter twee locomotieven bij Nijmegen om te vertrekken richting Roemenië. Uiteindelijk is dit afgeblazen en zijn de twee locomotieven weer vertrokken.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen