Volledig scherm
The Bright Side of Life. © Jelmer de Haas

Uit met Anne: netwerken met Bright, winterse brouwsels en liefde op leeftijd

Bijna weekend! Gaan we nog iets leuks doen? Tips van Gelderlander-journalist Anne Nijtmans.

Theater kijken en netwerken 

Bright Richards was een beroemd acteur in Liberia. Twintig jaar geleden vluchtte hij vanwege de burgeroorlog.  ‘Toen we onze doden niet meer begroeven uit liefde, maar door de stank’, zoals hij het zelf zegt. Theater hielp hem een nieuw bestaan op te bouwen in Nederland.

De tekst voor zijn productie The Bright Side of Life schreef hij samen met theaterregisseur Ko van den Bosch. Het is een monoloog waarbij Bright Richards wordt begeleid door Oleg Fateev op de bajan, een Russische  accordeon.

Zijn verhaal over de vlucht, de moeizame asielprocedure en het verlammende afwachten. Maar The Bright Side of Life is meer dan een persoonlijke voorstelling. Er is een uitgebreid randprogramma waarbij Bright Richards vluchtelingen en Nederlanders die ervoor open staan met elkaar in contact brengt. Want juist de connectie met anderen helpt nieuwkomers verder, zo heeft Richards ook zelf ervaren.

Zaterdag 20.15 uur in de kleine zaal van De Vereeniging

Winterse brouwsels

Volledig scherm
Winterse brouwsels proeven op de Nijmeegse Bierfeesten. © Nijmeegse Bierfeesten

Drie dagen lang staat speciaalbier centraal op de Wintereditie van de Nijmeegse Bierfeesten. Het start vrijdag met een borrel en muziek. Zaterdag presenteren bedrijven uit de regio Nijmegen er hun winterse brouwsels. Dat zijn Mannenpap, Oersoep, D'n Drul, Nevel, De Hemel, Hootch, Jeronimo, Stollenberg, Waallicht, Wijchense Schòne, Stollenberg, Uwe Cider en Ales. Een vakjury en het publiek kiezen het favoriete Nijmeegse bier. Zondag tappen brouwerijen uit de rest van Nederland hun biertjes zoals Gebroeders Roodbaard en The Sisters Brewery.

Vrijdag, zaterdag en zondag Kolpinghuis.

Sprookje in de bejaardenflat

De oude Willem woont in de Wegflat aan de Flatweg, waar alleen ouderen wonen, waar iedere dag gelijk is aan de dag ervoor of de dag die nog moet komen. Tot de kamer naast de zijne vrijkomt en er een nieuwe buurvrouw intrekt. Dan wordt álles anders. Een sprookje over hoe eenzaamheid in tweezaamheid kan veranderen, ook als je bijna honderd bent.

In het jeugdtheaterstuk Flat spelen Noralie Jansen en Willeke de Boer twee verpleegsters in de Wegflat. Zij vertellen het verhaal van bejaarde bewoners Willem en Ella met karakteristieke handpoppen. In het sympathieke verhaal zit ook kritiek op het zorgsysteem maar het samenspel is grappig en scherp.

Zondag 15.00 uur in de Lindenberg

  1. Burgemeester Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot
    PREMIUM

    Burgemees­ter Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot

    NIJMEGEN - De eigenaar van pizzeria-shoarma Da Christian in het Nijmeegse stadsdeel Lindenholt moet per direct stoppen met een illegaal gok-café in een aangrenzend pand. Dat heeft burgemeester Bruls besloten. Hij past bestuursdwang toe en eist dat de eigenaar acuut alle ingangen naar dat pand voor publiek afsluit. Als hij dat niet zelf doet, dan laat de gemeente dat doen; alle kosten worden dan op de eigenaar verhaald.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen