Volledig scherm
De campus van de Nijmeegse Radboud Universiteit © Bert Beelen

‘Uitgekookte’ dieven stelen mobieltjes op Nijmeegse universiteit

NIJMEGEN - Meerdere studenten van de Radboud Universiteit in Nijmegen zijn de afgelopen weken op sluwe wijze bestolen van hun mobiele telefoons. Volgens een woordvoerder van de universiteit is het nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de diefstallengolf: ,,We tasten nog in het duister.”

De diefstallen vonden onder meer plaats in de universiteitsbibliotheek, restaurant De Refter en het Erasmusgebouw. Op beeldschermen die verspreid over de campus hangen wordt inmiddels gewaarschuwd voor diefstallen. Ook is de beveiligingspersoneel extra alert op mogelijk verdachte situaties, zo vervolgt de woordvoerder.

Zeker vier studenten hebben inmiddels aangifte gedaan bij de politie, maar mogelijk zijn er meer gedupeerden. Opvallend: de wijze waarop zij van hun telefoons werden beroofd tonen grote gelijkenissen. De 19-jarige Miriam werd in de Refter benaderd door een man met een Slavisch uiterlijk die gebrekkig Engels sprak, vertelt ze: ,,Hij stelde me een paar vragen over Nijmegen, zei dat hij nieuw in de stad was en de weg niet wist. Voor ik het goed en wel door had, was mijn telefoon verdwenen.” Ze noemt de werkwijze van de dief uitgekookt: ,,Het verbaast me niets als hij dit trucje vaker heeft geflikt.”  

Soortgelijk verklaringen

Meerdere studenten hebben aan studentenmagazine Vox soortgelijke verklaringen afgelegd. Zo zegt de Duitse studente Frederieke dat ze werd aangesproken in het Erasmusgebouw, terwijl haar telefoon recht voor haar lag: ‘Na een kort gesprekje met de Engels sprekende dief was-ie weg. Ik vind het vooral vervelend omdat er veel herinneringen op stonden.’

Het is niet de eerste keer dat de Radboud Universiteit kampt met een diefstallengolf: ook in 2012 vond in een kort tijdsbestek een reeks diefstallen op de Nijmeegse campus plaats. Dat leidde destijds tot extra veiligheidsmaatregelen: zo werd het toenmalige bestuursgebouw alleen nog vrij toegankelijk voor bezoekers met een speciaal pasje. Begin dit jaar wisten beveiligers van de universiteit een  57-jarige man die ter hoogte van de universiteitsbibliotheek een scooter probeerde te stelen op heterdaad aan te houden.   

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen