Volledig scherm
De uitkijktoren van de Sterrenberg. © Theo van Zwam

‘Uitkijktoren hoort op de Sterrenberg’

BEEK - ,,De uitkijktoren hoort op de Sterrenberg in Beek. Daar zijn afspraken over gemaakt. Met het idee om de toren niet daar maar in Kekerdom te herbouwen, wordt het gevoel van de inwoners van Beek gepasseerd. Die krijgen ook de indruk dat je je ongenoegen in deze gemeente kunt afkopen."

Ellen van Broekhoven van de fractie Voor Berg en Dal  heeft de kwestie De Sterrenberg dan ook op de agenda van de vergadering van de gemeenteraad van 12 december laten plaatsen.  Ze wil een debat hierover met de andere partijen in de gemeenteraad. 

Cultuurhistorie

Want: ,,De uitkijktoren maakt deel uit van onze cultuurhistorie. Er liggen duidelijke afspraken dat-ie op de Sterrenberg herbouwd zal worden. Dat er andere locaties op de heuvelrug bekeken zijn is prima, maar een geschikte plek is niet gevonden. Dus vallen we terug op de eerdere afspraken.”

De toren op de Sterrenberg - het meest gefotografeerde object op de heuvelrug - werd in 2007 gedemonteerd en het ernaast gelegen pannenkoekenrestaurant gesloopt. Op die plek bouwde vastgoedmagnaat Raf Terwindt vervolgens een Toscaanse villa. Voorwaarde was - zwart-op-wit - dat de uitzichttoren op de Sterrenberg herbouwd zou worden. Die zou vervolgens twaalf dagen per jaar voor het publiek opengesteld moeten worden.

Op de schroothoop

Quote

We vinden dat de uitkijkto­ren voor het publiek bereikbaar moet zijn

Mathé Prick, Stichting tot Behoud van Monument en Landschap

In maart 2013 belandde de toren, volgens Terwindt per ongeluk, op de schroothoop, toen de ijzerhandelaar bij wie de toren lag opgeslagen failliet ging. Herbouw was, aldus Terwindt, niet meer mogelijk. Sindsdien is er voortdurend gesteggeld over herbouw.

In 2013 wilde Terwindt 125.000 euro betalen als bijdrage in de herbouw van de Stichting Thornsche Molen bij Leuth. Voorwaarde was dan wel dat de uitkijktoren niet meer op de Sterrenberg herbouwd zou worden. De gemeenteraad van de voormalige gemeente Ubbergen noemde dit 'koehandel’ en ging niet op het voorstel in.

Recent opperde wethouder Annelies Visser (Polderbreed) echter het idee om de uitkijktoren te herbouwen in Kekerdom, in de Millingerwaard. Dat is ook een wens van de inwoners van Kekerdom. ,,Er zijn op de heuvelrug 12 alternatieve locaties bekeken. Maar we stuiten daar iedere keer op hoge natuurwaarden. Daarom zijn we naar een andere locatie gaan zoeken’’, aldus Visser.

Realistisch

Voorzitter Mathé Prick van de Stichting tot Behoud van Monument en Landschap - ook de stichting kreeg zwart-op-wit de belofte dat de uitkijktoren op de Sterrenberg herbouwd zou worden - vindt deze locatie nog steeds de beste plek. ,,Maar we vinden ook dat de uitkijktoren voor het publiek bereikbaar moet zijn. Dat is-ie op de Sterrenberg niet: slechts twaalf dagen per jaar. Je moet ook realistisch zijn.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen