Volledig scherm
De uitkijktoren van de Sterrenberg, voordat ie in 2007 gedemonteerd werd. © Theo van Zwam

Uitkijktoren keert niet terug in Beek, maar gaat naar Kekerdom

KEKERDOM - De uitzichttoren wordt niet herbouwd op de Sterrenberg in Beek. Wethouder Annelies Visser (Polderbreed) wil in plaats daarvan een uitzichttoren neer gaan zetten bij de Millingerwaard, ergens achter de dijk ter hoogte van de Lange Paol tussen Kekerdom en Millingen.

Daarover is overeenstemming bereikt, aldus de wethouder, met alle betrokkenen: Staatsbosbeheer, Sterrenbergbewoner Raf Terwindt, ARK Naturbeheer, zandwinner K3Delta en de Stichting tot Behoud van Monument en Landschap. Het wachten is nu nog op toestemming van de provincie. 

Toscaanse villa

De toren op de Sterrenberg - het meest gefotografeerde object op de heuvelrug - werd in 2007 gedemonteerd en het ernaast gelegen pannenkoekenrestaurant gesloopt. Op die plek bouwde vastgoedmagnaat Raf Terwindt vervolgens een Toscaanse villa. Voorwaarde was dat de uitzichttoren op de Sterrenberg herbouwd zou worden. Die zou vervolgens twaalf dagen per jaar voor het publiek opengesteld moeten worden.

In maart 2013 belandde de toren, volgens Terwindt per ongeluk, op de schroothoop, toen de ijzerhandelaar bij wie de toren lag opgeslagen failliet ging. Herbouw was, aldus Terwindt, niet meer mogelijk. Sindsdien is er voortdurend gesteggeld over herbouw. 

Met name de Stichting tot Behoud van Monument en Landschap zette de nodige druk. Want Terwindt beloofde destijds zwart-op-wit aan de gemeente én de stichting dat hij de toren zou herbouwen, maar stelde later - hij wil liever geen uitzichttoren in zijn ‘tuin’- dat dat niet meer ging. De toren was er immers niet meer.

12 locaties

Volgens Annelies Visser zijn er op de heuvelrug 12 alternatieve locaties - waaronder de Vossenberg maar ook de tuin van appartementencomplex Groot Berg en Dal - bekeken. ,,Maar we stuiten daar iedere keer op hoge natuurwaarden. Daarom zijn we naar een andere locatie gaan zoeken.’’

Inwoners van Kekerdom opperden het plan voor een uitkijktoren bij de Lange Paol - met mooi zicht op het natuurgebied de vijf vingers - ter afronding van de zandafgraving van K3, die daar binnenkort klaar is. Visser: ,,Er is onderzoek gedaan naar de flora en fauna: het kan daar. Het wordt een nieuwe toren, anders dan die op de Sterrenberg stond, die hufterproof en waterbestendig moet zijn. Want het gebied staat regelmatig blank.”

Kosten

Volgens de wethouder zal Raf Terwindt de kosten (althans een deel) betalen. Nog niet bekend is wat de toren op die plek gaat kosten. Volgens Visser hoeft er niet gewacht te worden met de bouw van de toren totdat K3 weg is. 

Volledig scherm
De Toscaanse villa die nu op de plek van de uitkijktoren staat. © Flip Franssen

In samenwerking met indebuurt Nijmegen