Volledig scherm
3D-animatie van de vroegere Valkhofburcht in Nijmegen zoals die er kort voor de sloop in 1796 heeft uitgezien. © Valkhofvereniging / Jeroen de Groot

Valkhof-app: rondleiding door het park via smartphone

NIJMEGEN - Bezoekers van Het Valkhof in Nijmegen kunnen vanaf dit weekend via een app een historische rondleiding door het park volgen. Op de smartphone is zo uitleg te vinden over het monumentale park, de geschiedenis, de gebouwen die er vroeger hebben gestaan en de restanten ervan die nu nog te vinden zijn.

De Valkhof-app, opgenomen in de gratis TourToDo-app (Android Apple), is zaterdag en zondag tijdens Open Monumentendag voor het eerst te gebruiken. In de kapel is een code te vinden waarmee de rondleiding geactiveerd kan worden. 

,,We hopen hiermee Het Valkhof toeristisch aantrekkelijker te maken”, zegt Rob van Bruggen van de Valkhofvereniging. De app is met name bedoeld voor de momenten waarop de Sint Nicolaaskapel uit de 11de eeuw gesloten is en er verder geen gidsen aanwezig zijn om uitleg te geven over de geschiedenis.

3D-animatie

De app bevat onder meer een filmpje met een 3D-animatie van de vroegere Valkhofburcht, vlak voordat die in 1796 werd gesloopt. Daarop is ook de donjon te zien, de centrale toren van de burcht waarvoor tot vorig jaar nog plannen waren om die te herbouwen. De animatie is gemaakt door Jeroen de Groot.

Verder zijn er tijdens de rondleiding foto's, tekeningen en teksten te raadplegen, met toelichtingen, reconstructies en beschrijvingen van bijzondere details, evenals vertalingen van diverse Latijnse inscripties. Ook is er aandacht voor de recentere historie van het park, zoals de bunker uit de Tweede Wereldoorlog.

Uitbreiding

Volgens Van Bruggen is het de bedoeling dat de app in de toekomst wordt uitgebreid met informatie over de directe omgeving van het park. Ook komt er op termijn een luisterapp, voor een gesproken rondleiding. Daarnaast streeft de Valkhofvereniging naar integratie tussen de app en de informatiepanelen die al in het park staan. 

,,Verder wordt de app nog aangevuld met een aantal vragen, met name bedoeld voor kinderen. Die kunnen met het beantwoorden van de vragen tijdens de rondleiding punten verzamelen”, legt van Bruggen uit. 

Gebruikers moeten tijdens de virtuele rondleiding handmatig bladeren naar de juiste informatie. GPS-ondersteuning ontbreekt nog. De Valkhof-app weet dus niet automatisch waar iemand zich op Het Valkhof bevindt en welke informatie daar gegeven moet worden. In de toekomst komt die functie er mogelijk alsnog bij - afhankelijk van de populariteit van de app. Van Bruggen: ,,Maar daar hangt wel een prijskaartje aan, dus dat wachten we nog even af.” 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen