Volledig scherm
Oplaadpunt voor elektrische auto's van Ecotap. © Eveline Van Elk

Van 65 naar 280 laadpalen voor elektrisch rijden

NIJMEGEN - Het aantal laadpalen in de gemeente Nijmegen neemt de komende jaren flink toe. De gemeente houdt er rekening mee dat het huidige aantal van 65 stuks in 2020 stijgt naar 280 laadpalen. Plaatsing gebeurt met name op basis van aanvragen van gebruikers van elektrische auto's.

Op dit moment wordt er flink geïnvesteerd in extra laadpalen. Het elektrisch rijden in de provincies Gelderland en Overijssel krijgt een stevige impuls met de komst van 4500 nieuwe laadpunten. De eerste hiervan komt in Nijmegen en wordt zondag door wethouder Harriët Tiemens geopend, voorafgaand aan de picknick op de Waalbrug. Het bedrijf Ecotap won de aanbesteding voor de 4500 openbare laadpunten met een prijs van 15 cent per kilowattuur, de helft lager dan gangbare tarieven.

Deelauto's

De ingebruikname van de laadpaal geldt tevens als aftrap van de Europese Mobiliteitsweek. Als green capital wil Nijmegen deze week aangrijpen om duurzame mobiliteit extra onder de aandacht te brengen. Dat gebeurt ook met de presentatie van een stadsplattegrond waarop de meest kansrijke buurten en straten zijn aangegeven voor deelauto's. Die analyse is gemaakt op basis van bepaalde kenmerken van buurten. Volgens de gemeente Nijmegen kan de kaart een goede aanleiding zijn om met bewoners in gesprek te gaan over het delen van auto's.

Zo'n veertig bewoners van woongemeenschap Het Eikpunt in Lent nemen een week lang de proef op de som en gaan proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van een elektrische deelauto, de fiets of het openbaar vervoer. Ze gaan de uitdaging aan de eigen auto die week niet of zo min mogelijk te gebruiken.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen