Volledig scherm
© -

Vanaf 2019: alleen nog reclame in de bus met Ja-sticker

NIJMEGEN - In Nijmeegse brievenbussen mogen vanaf 1 januari 2019 alleen nog reclamefolders gestopt worden als daar een Ja-sticker op geplakt is. Huis-aan-huisbladen mogen nog wel op elk adres bezorgd worden.

De gemeente Nijmegen volgt daarmee het voorbeeld van Amsterdam, om zo de grote hoeveelheden reclamedrukwerk terug te dringen. Zij wil nog wel onderzoeken of de kosten voor de maatregel niet te hoog worden. Zo kan het zo maar zijn dat het heel duur is om overtreders te bestraffen die toch folders bezorgen. Verder wil Nijmegen kijken of de maatregel juridisch overeind blijft.

De gemeente Amsterdam heeft al een rechtszaak gewonnen die door de brancheverenigingen en distributeurs was aangespannen. Er dient nog wel een hoger beroep. 

In een gemiddeld Nijmeegs huishouden waar nu geen Nee-Nee-sticker op de brievenbus zit, worden wekelijks 35 folders bezorgd, 1.800 stuks per jaar. Globaal gaat het dan om 36 kilo aan drukwerk. Voor heel Nijmegen betekent dat 2,3 miljoen kilo. Uit onderzoek is gebleken dat 30 procent van die folders ongelezen bij het oud papier belandt. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen