Volledig scherm
PREMIUM
© Paul Rapp

Veel meer coronadoden dan gemeld, en nog veel meer patiënten

NIJMEGEN - Het aantal mensen dat is overleden aan corona is veel hoger dan gezondheidsdienst RIVM meldt. Ook zijn er veel meer mensen besmet. Maar hoeveel? Dat weet niemand.

Voor de goede orde: de coronadoden die het RIVM meldt zijn overleden mensen die positief getest zijn op corona. Maar het is niet zo dat van elke overledene bekend is of deze corona had, stelt arts infectieziektenbestrijding Jolanda Hoefnagel van gezondheidsdienst GGD Gelderland-Zuid.

Mensen waarvan niet via een test is vast komen te staan dat ze corona hebben, tellen dus niet mee in de cijfers van de RIVM. ‘We worden dus straal voor de gek gehouden door het RIVM', stelt PVV-voorman Geert Wilders op Twitter.

Amper getest

Quote

Alleen als iemand zo ziek is dat hij of zij naar een ziekenhuis moet, dan wordt er getest

Jolanda Hoefnagel

Dat is maar de vraag. Het RIVM en de GGD zijn er duidelijk over dat de cijfers die worden gepresenteerd, gebaseerd zijn op vastgestelde besmettingen. Dat neemt niet weg dat er veel meer mensen zijn die corona-verschijnselen hebben en het virus hoogstwaarschijnlijk ook hebben. Alleen: er wordt eigenlijk amper getest.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen