Volledig scherm
De drumfanfare BUB (in het rood) en harmonie KNA (blauw) trekken al vaker samen op. Foto Henk Baron © Henk Baron

Vergrijzing slaat toe: drumfanfare BUB uit Beek maakt even pas op de plaats

BEEK - De Beekse schutterij BUB (Beek Ubbergen Berg en Dal) zag het ledental in korte tijd teruglopen van dik 300 naar 275. De vergrijzing slaat in volle hevigheid toe. De drumfanfare van de schutterij maakt nu even pas op de plaats.

De drumfanfare van schutterij BUB telt op dit moment nog maar tien muzikanten. Te weinig om fatsoenlijk te kunnen repeteren. Dat gebeurt momenteel dan ook niet.  ,,We trekken de stekker er nog niet uit, maar de drumfanfare is wel even in de ijskast gezet. In afwachting van betere tijden”, zegt Wilco Thijssen (zelf trompettist) van schutterij BUB.

,,We hebben te maken met een fikse leegloop”, verzucht schutterij voorzitter John Cremers. ,,Nog maar een paar maanden geleden hadden we meer dan 300 mensen op de ledenlijst van de schutterij (die kent verschillende afdelingen, ThM) staan. Dat aantal is in enkele maanden gedaald naar 275 door overlijden van leden en doordat mensen op leeftijd geraken en daarom afhaken.”

Schutterij BUB is in 1932 opgericht.  De drumfanfare is opgericht in 1949, oorspronkelijk als drumband. Later kwamen er meer instrumenten bij en werd het een drumfanfare. Doel was om de evenementen van de schutterij, zoals het koningschieten en de kermis, op te luisteren. Maar ook bij de intocht van Sinterklaas en andere festiviteiten in het dorp was de drumband van de partij.  

Ruiterij

Niet alleen de drumfanfare wordt getroffen door de malaise. Ook de majorettes en de ruiterij zijn niet meer actief. En het korps vendeliers bestaat op dit moment nog uit één man. Wilco Thijssen gaat niet bij de pakken neerzitten. ,,We gaan oud-leden benaderen of ze weer mee willen doen bij de drumfanfare en we gaan kijken hoe we de jeugd erbij kunnen betrekken. Je ziet in de regio dat meer muziekverenigingen moeite hebben het hoofd hoofd boven water te houden.”

Overigens is een deel van de muzikanten van de drumfanfare inmiddels ook lid geworden van harmonie KNA (Kunst Na Arbeid).  Harmonie en durmfanfare marcheerden al enkele keren samen als één korps over straat tijdens festiviteiten, ieder nog in eigen uniform. 

Quote

We willen de schutters­fees­ten bij de tijd brengen

John Cremers, Voorzitter BUB

Thijssen: ,,We willen in ieder geval proberen om komende zomer tijdens het koningschieten en de kroningsfeesten - we willen enkele weken ervoor weer wekelijks gaan repeteren - als drumfanfare acte de présence te kunnen geven. Mocht dat niet lukken, dan doen we het weer samen met harmonie KNA. We willen wel proberen onze eigen identiteit vast te houden, dus als het even kan in ons eigen rode uniform. Maar je moet ook reëel zijn: als er twee man in het rode uniform van de drumfanfare tussen het blauw van de harmonie lopen, dan moet je dat niet willen. Dan gaan we allemaal in het blauwe uniform van de harmonie.”

Voorzitter Cremers laat weten dat de schutterij druk bezig is om plannen te bedenken om de jaarlijkse schuttersfeesten ‘bij de tijd’ te brengen. ,,Er leven binnen de verenigingen verschillende ideeën. Die zijn we aan het inventariseren.”  

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen