Volledig scherm
Vrijwilligers zijn druk met de opbouw van de kerststal. © Gebroeders van Lymborch

Verwoestende brand dunt kerststal in Stevenskerk uit tot alleen Jezus, een herder en Maria

NIJMEGEN - De levensgrote kerststal van de Gebroeders van Lymborch, momenteel te zien in de Nijmeegse Stevenskerk, is met drie figuren soberder dan ooit. Door de verwoestende brand in een caravanstalling in Oeffelt drie weken geleden is een groot deel van de spullen verloren gegaan. 

De stalling werd gebruikt als opslagruimte voor de Stichting Maelwael van Lymborch, verantwoordelijk voor de Van Lymborch-activiteiten. Waar er eerdere jaren zo’n 25 figuren te zien waren, staan er nu alleen een Jezus, herder en koning.  

Moeilijke tijd

,,Het was een lastige keuze of we de stal überhaupt op zouden zetten. Zo’n kerststal kost ook geld. Denk alleen al aan de verlichting. En we moeten na die brand heel zuinig aan doen met de centen. Aan de andere kant vinden we het een mooi symbool om er toch met een sobere stal te staan. Dat past bij de moeilijke tijd waarin we zitten”, zegt Hubert Hendriks van de stichting. 

Bij de felle brand op 22 november zijn alle materialen die worden gebruikt bij de ‘Blijde Incomste’ van het historische Van Lymborch-festival verwoest. Alleen de kostuums bleven gespaard. Het totale schadebedrag ligt rond de 100.000 euro. 

Collectebus

Behalve de kerstfiguren hangen bij de stal ook een grote foto van de brand en eerdere artikelen die erover geschreven zijn. Om geld op te halen voor de stichting staat er een collectebus. Ook online is er een hulpactie gestart

Voor iedere gedoneerde 550 euro komt er een nieuw kerstfiguur bij in de stal. Hendriks: ,,Het grootste deel gaat naar het weer opbouwen van het festival. In de afgelopen weken is er al zo’n 6.300 euro gedoneerd. Als we dit jaar nog op 20.000 euro komen, kunnen we weer flinke stappen vooruit maken.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen