Volledig scherm
© ANP XTRA

VoorleesExpress wordt ingezet om taalachterstand bij kinderen weg te werken

BERG EN DAL - Kinderen die moeite hebben met lezen en ouders die niet weten hoe dat op te lossen, krijgen steun van de gemeente Berg en Dal. Indirect dan, want de gemeente geeft de VoorleesExpress 15.000 euro om laaggeletterdheid bij jonge kinderen tussen de 3 en 9 jaar tegen te gaan. Van dat geld kunnen vijftig kinderen worden geholpen. 

De VoorleesExpress is een landelijke organisatie die vrijwilligers aanstuurt die ouders met jonge kinderen helpt. Een half jaar lang brengt zo’n vrijwilliger een bezoek aan een gezin om voor te lezen en taalspelletjes te doen. Uiteindelijk doel is dat ouders die taak daarna op zich nemen en kinderen dankzij het leesplezier hun taalachterstand inlopen.

Als daar op jonge leeftijd mee wordt begonnen, kan worden voorkomen dat kinderen de basisschool met een taalachterstand binnenstappen. Wordt op latere leeftijd begonnen, dan is het doel te voorkomen dat het kind de basisschool met een achterstand verlaat. 

Het is vooral op jonge leeftijd belangrijk dat een kind veel in aanraking komt met boeken en andere vormen van taal. Het geld wordt gestoken in een (betaalde) coördinator, leeshulpmaterialen en training voor de vrijwillige begeleiders die de kinderen en hun ouders bijstaan.  

In samenwerking met indebuurt Nijmegen