Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen

'Vrijheid is verschillen én toch samen zijn’

Ze verwees met niet één woord letterlijk naar de Nashville-verklaring, maar burgemeester Marriët Mittendorff van Heumen was woensdagavond tijdens haar nieuwjaarstoespraak voor de goede verstaander meer dan duidelijk: ,,Ik weet soms niet of we beseffen dat vrijheid ook is dat we verschillen... en toch samen zijn.”

Met ‘vrijheid’ refereerde Mittendorff aan de operatie Market Garden die dit jaar 75 jaar geleden plaatsvond, een feit dat groots herdacht gaat worden. De burgemeester in het bomvolle dorpshuis de Terp in Heumen: ,,Aan het eind van de oorlog hebben we ons bevrijd van onderdrukking, maar tevens ook van het beeld dat er maar één ideaal soort mensen zou moeten zijn die er toe doen – terwijl anderen niet getolereerd werden … tot de dood toe.” Vrijheid betekent voor Mittendorf dus samen zijn ondanks verschillen. ,,Of praktischer: vrijheid is ook het recht om bij verkiezingen te stemmen.”

Weerstand

De Nashville-verklaring is gebouwd op de veronderstelling dat ‘goede christenen’  homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen. De verklaring kent 250 ondertekenaars waaronder SGP-voorman Kees van der Staaij. De Nashville-verklaring roept breed weerstand op en ook veel gemeenten komen er tegen in het geweer, onder meer door de regenboogvlag te hijsen. 

Dat gebeurde onder meer bij de gemeentehuizen in Nijmegen en Berg en Dal. Niet bij het Heumense gemeentehuis in Malden. Een woordvoerder eerder gisteren: ,,We sympathiseren zeker met gemeenten die op deze manier hun mening uiten. Wij beraden ons nu over de manier waarop wij dat ook kunnen doen.” De woorden van Mittendorff lijken daartoe een aanzet. 

Eerder gisteren deelde wethouder Frank Eetgerink op Facebook al foto's van vlaggen bij gemeentehuizen in de regio en liet op deze wijze zijn mening blijken. Collega-wethouder Leo Bosland deelde een link waarmee mensen zich uit kunnen spreken tegen de Nashville-verklaring.

Quote

De wereldvre­de kunnen we niet bevorderen maar in ons rustige Heumen kunnen we met elkaar wel een wereld scheppen van meer verantwoor­de­lijk­heid nemen voor ieders geluk

Marriët Mittendorff , Burgemeester gemeente Heumen

Mittendorff tenslotte: ,,Onze buitenwereld is turbulent met onstuimig weer en dito wereldleiders, gewelddadige groepen ook. De wereldvrede kunnen we niet bevorderen maar in ons rustige Heumen kunnen we met elkaar wel een wereld scheppen van meer verantwoordelijkheid nemen voor ieders geluk, voor de kleine samenleving in onze dorpen, fijn wonen door goede contacten in de buurt, het gevoel er toe te doen door zorg voor elkaar, voor jong en oud, elkaar aanspreken als iets goed gaat en ook als iets als onprettig wordt ervaren, met elkaar fijne plannen ontwikkelen. Onze kleine wereld kunnen we met elkaar positief beïnvloeden; dat ligt in ieders bereik.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen