Volledig scherm
Ed Gerritsen in zijn winkel. © Gerard Verschooten

Vrijspraak Nijmeegse growshophouder Ed Gerritsen

NIJMEGEN - De 55-jarige Ed Gerritsen, eigenaar van Growshop Plantarium in Nijmegen, is door de rechter vrijgesproken. Gerritsen stond terecht omdat hij werd verdacht van het plegen van voorbereidingen voor grootschalige wietteelt. Het OM wilde Gerritsen 3 maanden in de cel hebben.

De rechtbank gaat niet mee in die eis. Volgens de rechter heeft Gerritsen voldoende onderbouwd dat zijn winkel zich richt op mensen die maximaal 5 hennepplanten hebben. Daarnaast schoot het onderzoek tegen de growshophouder op een aantal punten tekort, aldus de rechtbank.

Strafbaar
Het bezitten en verkopen van materialen voor professionele of grootschalige wietteelt is sinds maart van dit jaar strafbaar. In het kader van deze nieuwe regels viel de politie dinsdag 26 mei binnen bij de winkel. Agenten namen destijds zo'n 3.000 producten in beslag, waaronder koolstoffilters, hennepzaden, flacons groeimiddel en knipbenodigdheden.

Tegen criminele hennepteelt
Gerritsen, die zegt uit idealisme te werken, had sinds de inval slapeloze nachten en lichamelijke klachten. "Deze wet gaat niet over mijn zaak. We verkopen aan de hobbyteler die binnen het gedoogbeleid van 5 planten valt. Wij zijn faliekant tegen criminele hennepteelt." Hij is erg blij met de uitspraak. "Wat wij doen, mag dus gewoon. Ik hoop nu weer met mijn personeel de rust te vinden zodat we weer met plezier ons werk kunnen doen. De stress het laatste halfjaar heeft ons gesloopt. Heb er heel veel slapeloze nachten van gehad. Door maagklachten kon ik zelfs amper nog eten.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen