Volledig scherm
Uitzicht op de rivier vanuit de toren van de Belvédère. © Paul Rapp

Vroeger met nu vergelijken in Bastei en Belvédère

NIJMEGEN - Enkele honderden bezoekers kwamen zondag naar de eenmalige open dag in de Belvédère. Sommigen omdat ze de toren wilden bezichtigen en van het uitzicht wilden genieten, anderen om het oude Nijmeegsche Rondgezicht, dat momenteel in de Bastei geëxposeerd wordt, met de huidige wereld te kunnen vergelijken. 

Sinds maart is in de ronde Arkelzaal in De Bastei het oudste stadspanorama van Nederland te zien. Niet de acht originele etsen van Derk Anthony van de Wart uit 1806, die zijn veilig opgeborgen in Museum Het Valkhof, maar een replica van formaat. De Nijmeegse kunstenaar Kees Moerbeek verwierf een scan van hoge resolutie van het stads- en riviergezicht, kleurde het digitaal opnieuw in, zodat het weer de frisheid van vroeger kreeg en vergrootte het vervolgens maar liefst honderd keer. 

Verliefde stelletjes

Bezoekers van de Bastei kunnen er nu in rondlopen en de uiterst gedetailleerde prenten van dichtbij bestuderen. De etsen zijn gemaakt in de Romantische stijl. Behalve de benauwde ommuurde stad en het weidse rivierlandschap zijn er overal herderinnetjes, verliefde stelletjes, dieren en bezige mensjes te ontdekken. 

Derk Anthony van de Wart tekende het panorama vanaf het hoogste terras van de Belvédère, de 15e-eeuwse uitkijktoren bij de Waalbrug-entree van Nijmegen. De toren is te klein om het uitvergrootte panorama te huisvesten, dus er waren kopieën van de originele etsen in de raamkozijnen gezet. Beneden in het paviljoen werden korte filmpjes vertoond over de opkomst en de enorme populariteit van panorama's in de 19e eeuw en over de totstandkoming van het Nijmeegsch Rondgezicht.

In een ander filmpje brengt Kees Moerbeek het panorama tot leven door er in vogelvlucht overheen te filmen, op details in te zoomen of de statische poppetjes, paarden, vogels en boten met Monty Python-achtige animaties in beweging te zetten.

Quote

Uitzicht is fenomenaal

Vincent Hunink, Bezoeker

Vincent Hunink kwam speciaal voor het Rondgezicht. ,,Al is het de toren van Dubai niet, het uitzicht op de polder, de stuwwal, de Veluwe en Arnhem is fenomenaal. Van mij mag de Belvédère vaker open. Jammer dat het zo vercommercialiseerd is. Die tent er tegenaan is toch geen gezicht. Een monument als dit verdient meer cachet". Birgit van der Pluijm was vijf jaar geleden al eens in de toren. ,,Mijn dochter en mijn schoonzoon vierden hier hun bruiloft. Ditmaal wil ik eens in alle rust het uitzicht beleven. Onvoorstelbaar, dat er in zulke kleine ruimtes zulke grote feesten gegeven kunnen worden".

Grotere aanloop

In De Bastei zelf was zondag ook een aanzienlijk grotere aanloop dan gewoonlijk. De Rondgezicht-expositie duurt nog tot eind augustus. Geograaf en historicus Billy Gunterman schreef er een catalogus bij. Voor kinderen is er een speciale speurtocht.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen