Waar zijn de inbreker en de overvaller gebleven?

NIJMEGEN - Een kwart minder woninginbraken en het aantal overvallen en straatroven soms zelfs met de helft verminderd. Opnieuw vertonen de geregistreerde criminaliteitscijfers een spectaculaire daling. Tot verrassing van politie en justitie. 

De criminaliteit zal wel weer gaan stijgen, dacht  hoofdcommissaris Oscar Dros, de hoogste politiebaas van de Eenheid Oost. 

Het aantal misdrijven in Oost-Nederland daalde met 12 procent, van 139.533 in 2016 naar 122.658 in 2017.

Stevige inzet

,,Je zou de politiecijfers bijna niet geloven’’, zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Hij is als burgemeester van de grootste stad in Oost-Nederland de regioburgemeester van de Eenheid Oost, die door 79 burgemeester wordt bestuurd. Hij wijst op de grote inzet van politie, justitie en gemeenten. En op die van de mensen zelf. Woningen zijn voorzien van stevige sloten. ,,Ook het digitale hang- en sluitwerk is verbeterd. In veel wijken en buurten zijn WhatsApp-groepen opgericht en men is aangehaakt bij Burgernet.’’

De door de politie geregistreerde cijfers kloppen, zo is Dros overtuigd. Ze komen overeen met de cijfers uit de slachtoffer-onderzoeken.

Tekst gaat verder onder de grafiek.

Volledig scherm
De politiecijfers voor Oost-Nederland. © DG-2017|RB / Politie

Met pensioen?

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Politie bij het tankstation aan de Hatertseweg in Nijmegen na een overval eind vorig jaar. © Ginopress

Waar zijn de inbrekers, overvallers en straatrovers gebleven? Zo vragen ze zich af bij politie en het openbaar ministerie. Hebben ze de misdaad afgezworen? Zijn ze met pensioen? Of is er iets anders aan de hand. 

Is er sprake van een verschuiving. 
Zitten misdadigers tegenwoordig achter hun computer. De politie durft er nog geen keiharde uitspraken over te doen. Tijd om tevreden achterover te gaan leunen is er niet, beseft de politiechef. Dros wijst naar de criminaliteit op het wereldwijde web. ,,Daar gebeurt heel veel, meer dan me lief is en waarschijnlijk ook meer dan wij weten. Ik ben daar echt nieuwsgierig naar. We zijn een organisatie die in staat is gebleken om de traditionele criminaliteit aan te pakken, maar nu zullen we ons moeten bewijzen op cybergebied.’’

Cybercrime

Naast het ontrafelen van criminele bendes die met synthetische drugs grof gedl verdienen willen politie en justitie ook cybercrime fors aanpakken. Daarbij gaat het om Ddos-aanvallen en hacken, zegt hoofdofficier John Lucas van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland. Zijn OM pakte in 2017 45 van dit soort internetmisdaadzaken op. 

,,Cybercrime vraagt echter een hele andere aanpak. Het kan zijn dat iemand op een zolderkamertje in ons gebied achter zijn computer zit, maar dat de server in Afghanistan of Pakistan staat en iemand in Zuid-Amerika wordt afgeperst. Daar moeten we grote stappen in gaan zetten om überhaupt greep op deze materie te krijgen.’’

poll

Ik merk helemaal niet dat de criminaliteit in Nederland vermindert

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
2183 stemmen
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Molenhoeks Makkie: ‘Geen makkie, wel heel mooi’

    Molenhoeks Makkie: ‘Geen makkie, wel heel mooi’

    MOLENHOEK - Na een luid kanonschot - een verwijzing naar de 444-jarige herdenking van de Slag op de Mookerhei - startten zondagochtend zo’n 1250 lopers tussen 6 en 89 jaar hun cross over de hei. Vanaf de sfeervolle markt, met vendeliers, muzikanten en figuranten in kledij van weleer, ging het de stille Mokerschans op. ,,Een killer”, volgens initiatiefnemer Arthur Hofstad. ,,Het Makkie is dan ook niet bepaald een makkie, maar wel erg mooi.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen