Wat de grote ruilverkaverling veranderde in de Ooijpolder
OOIJ - Drie studentes culturele antropologie van de universiteit van Leiden gaan in januari een onderzoek doen naar de boeren in de Ooijpolder. Anouk de Jong (21), Anouk Verhoeven (21) en Zoë Valk (20). De laatste gaat zelfs drie weken in Ooij wonen.
Delen per e-mail
Bij culturele antropologie denk je toch aan onderzoek in verre landen?
De Jong: ,,De wereld is in beweging. Mensen zijn tegenwoordig via internet ‘interconnected’: er zijn niet zo heel veel onontdekte stammen meer. Maar ook dichtbij kun je interessante dingen onderzoeken. Bijvoorbeeld in de Ooijpolder.”
Wat is jullie onderzoeksvraag?
Verhoeven (met hoofdstudie archeologie): ,,In de Ooijpolder heeft de afgelopen decennia de grootste landinrichting (ruilverkaveling, ThM) van Nederland plaats gevonden. De boeren hebben land geruild.
We willen in kaart brengen wat dat voor hun bedrijf en voor de burgers betekend heeft. Er is bijvoorbeeld veel meer toerisme gekomen. Wat is de rol van de boeren daarin?”
Hoe gaan jullie het onderzoek doen?
Valk: ,,We zijn al een half jaar bezig met de voorbereidingen. De mensen zullen ons tegenkomen bij de supermarkt en in dorpshuis De Sprong. We gaan interviews houden en enquêtes afnemen.
In april zullen we onze bevindingen in Leiden tijdens een conferentie presenteren. Daar komen ook de onderzoeken van andere studentengroepen aan bod.”
Jij gaat ook even in Ooij wonen?
Valk: ,,Ja. Ik heb een oproepje geplaatst op Facebook. Een gezin uit Ooij zag dat en heeft gereageerd. Anouk en Anouk wonen dichterbij: die reizen op en neer.”
Jullie zijn al wezen kijk in de Ooijpolder?
De Jong: ,,Ja, een paar weken geleden. Wat ons opviel was hoe trots de mensen er op hun landschap zijn?”
Terecht?
Verhoeven: ,,Wij wonen alledrie in de Randstad. Daar is alles plat. Maar in de Ooijpolder is het landschap veel speelser. We hebben vogelspotters gezien en fietsers. Mensen zoeken dat landschap ook op om er te genieten. En iedereen zegt je op straat gedag.”
Een groot contrast dus?
De Jong: ,,Het verschil tussen de Randstad en de Ooijpolder is natuurlijk groot. Maar er komt vanuit de stad wel steeds meer interesse voor het platteland. We weten in Nederland eigenlijk niet echt hoe de boeren leven. Hoe staan die ervoor? Wat doen ze om hun bedrijf te laten overleven?’’
Hoe waren de eerste reacties?
Valk: ,,We hebben de indruk dat de mensen graag mee willen werken. De mensen in de Ooijpolder zijn heel open.”
Hoe kwamen jullie in de Ooijpolder terecht?
Verhoeven: ,,Eerlijk gezegd via Google. We een beetje aan het googelen op het thema duurzaamheid en kwamen online heel veel artikelen over de Ooijpolder tegen. Echt veel meer dan over andere gebieden. daarom dus.”
Verder in het nieuws
-
Universiteit vijf keer doelwit DDoS aanval: tentamen afgelast
De Radboud Universiteit is de afgelopen twee weken vijf keer het doelwit geweest van een cyberaanval. Het gaat om een zogeheten DDoS-aanval. Een keer kon daardoor zelfs een tentamen niet doorgaan. De laatste aanval in de reeks was vrijdagochtend: toen lag het netwerk bijna een uur plat -
Wereldlichtjesdag: 'Het verlies van een kind is zó heftig, dat vergeet je nooit’
NIJMEGEN - Wereldlichtjesdag, komende zondag in de Stevenskerk, gaat over álle kinderen van alle leeftijden. Het is 'een moment om samen, midden in het leven, licht te maken voor kinderen die worden gemist', geeft de Nijmeegse organisatie aan. Didi Braat, gynaecologe van het Radboudumc, heeft zich als beschermvrouwe verbonden aan de stichting Wereldlichtjesdag Nijmegen. -
Gewonde bij frontale botsing op Nijmeegsebaan in Groesbeek
GROESBEEK - Bij een aanrijding tussen twee auto’s op de Nijmeegsebaan in Groesbeek is vrijdagavond één gewonde gevallen. Beide auto's raakten door het ongeluk total loss. -
PREMIUM
Dubbele opbrengst: gewassen onder mega-zonnepark bij A73
NIJMEGEN - Een zonnepark dat een fors deel van de stroom voor een kleine stad kan leveren, terwijl op dezelfde plek gewassen worden geteeld. Energiereus Engie en partner Green Meteor beginnen komend voorjaar aan de rand van Nijmegen met de aanleg van dit bijzondere zonnepark, van liefst 50 hectare. -
PREMIUM
Rechter geeft Achilles'29 een tik over 'misdragingen’
ARNHEM - Rechter Dirk Vergunst heeft Achilles '29 vrijdag in het kort geding dat de familie Derks had aangespannen een draai om de oren gegeven. Vergunst constateerde 'misdragingen’ van Achillesleden. ,,Aan de andere kant zie ik die niet”, aldus de rechter, doelend op de familie Derks.
-
Market Garden-veteraan Clinton Riddle (98) overleden
GROESBEEK / NIJMEGEN - De Amerikaanse oorlogsveteraan Clinton Riddle, die onder meer in deze regio gevochten heeft tijdens operatie Market Garden, is dinsdag overleden. De 98-jarige Amerikaan was in september nog in Nederland, om het begin van de herdenkingen rond 75 jaar bevrijding bij te wonen. -
uitgaanstips Uit met Anne: Daan doet alles, nieuwe wilde muziek en het bos in
Bijna weekend! Gaan we nog iets leuks doen? Tips van Gelderlander-redacteur Anne Nijtmans. -
PREMIUM
Het uur van de waarheid nadert: Zes vragen over versmalling Graafseweg
NIJMEGEN - Wel of geen verdere versmalling van de Graafseweg? De afgelopen maanden lieten voor- en tegenstanders van zich horen. Wat staat er nou precies op het spel? Zes vragen over 400 meter weg in Nijmegen.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen