Wat zoeken Chinezen op de Novio Tech Campus?

't PleinEerst zaaien en daarna oogsten. Met dat motto trok Hubert Bruls in 1999 als kersverse wethouder van economische zaken naar China. Samen met ondernemers. China was toen al booming. Er werden destijds mooie contacten gelegd. Enkele bedrijven, zoals machinefabriek De Boer, slaagden er even later in om zelfs lucratieve contracten af te sluiten.

Anno 2019 is China een heel stuk dichterbij gekomen voor de Nijmeegse bedrijven. Op de Novio Tech Campus staan twee Chinese hightechgiganten Ampleon en Nexperia. Ze kwamen hier gevestigd via de overname van delen van het chipbedrijf NXP, een miljardendeal. Nijmegen is blij met hun komst, met deze Chinese investeringen. Denkt zelfs met de provincie na over miljoenensubsidies voor het opzetten van een innovatiecentrum waar de Chinezen samen met NXP gaan werken aan een nieuwe generatie chips die sneller, slimmer en goedkoper zijn. Bedenk dat nu al de helft van de telefoongesprekken gaat via chips van Ampleon en in alle smartphones zitten chips van Nexperia. Kortom deze bedrijven bezitten bijzondere kennis. Had Bruls in 1999 ooit van zo’n ontwikkelingen op de Winkelsteeg durven dromen?

Maar weten we wel echt wat die Chinezen willen? De Nijmeegse missionaris Hamer ervoer in 1900 al in Mongolië dat ze vaak hun eigen agenda hebben. Hij werd daar op afschuwelijke wijze vermoord. In Nijmegen werd voor hem een standbeeld opgericht. Het staat er nog steeds voor de fietsenstalling bij de Bisschop Hamerstraat, dicht op het Keizer Karelplein. Zouden die Chinese topmannen van Nexperia en Ampleon dit martelaarsverhaal van deze Nijmeegse priester ook kennen?

Natuurlijk 1900, dat was een heel andere tijd, echt verleden tijd. Maar onlangs waarschuwden deskundigen in het radioprogramma Argos toch nadrukkelijk voor het Chinese gevaar. Die Chinezen zijn zeer nieuwsgierig naar onze technisch kennis. In de VS zijn ze zelfs zeer bang voor spionage. Daar denken ze dat de Chinezen meeluisteren via hun chips in mobiele telefoons. Ook in Nederland waarschuwen hoogleraren daar intussen voor. Ze vrezen de Chinese voetafdruk. Blijf hiervoor alert, is hun advies.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen