Volledig scherm
De Thompsonbrug bij Grave. Vlakbij moet een waterkrachtcentrale komen. © Ed van Alem

Waterkrachtcentrale Nederasselt in stroomversnelling

GRAVE / NEDERASSELT - Een waterkrachtcentrale in de stuw bij Nederasselt kan al over twee jaar operationeel zijn. Dat blijkt uit onderzoek, onder meer in opdracht van de gemeenten Heumen en Grave, naar de mogelijkheden van zo'n centrale in de Maas.

Aanvankelijk werd uitgegaan van het aanleggen van een turbine gelijktijdig met het groot onderhoud van de John S. Thompsonbrug tussen Grave en Nederasselt. ,,Maar dat is niet nodig’’, zegt wethouder Ben Peters (CDA) van Grave.

In 2015 werd geconstateerd dat er groot onderhoud aan de brug nodig is en onder meer de klinknagels in de bogen vervangen moeten worden. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zei gisteren dat het groot onderhoud, samen met het opnieuw verven van de brug mogelijk in 2021 plaats zal vinden. 

De geplande vijzelturbine moet in de oude sluis komen te liggen. Een voordeel van die turbine is dat die, mocht dat nodig zijn, eenvoudig te demonteren en te verplaatsen is. 

De waterkrachtcentrale is een project van de gemeenten Grave en Heumen, Rijkswaterstaat en de provincies Noord-Brabant en Gelderland. De turbine kan duizend huishoudens stroom geven. 

Verduurzaming

Volgens wethouder Peters is het participeren in het project waarmee energie wordt opgewekt met behulp van het water in de Maas een uitgelezen mogelijkheid voor mensen die in het historische centrum van Grave wonen om deel te nemen aan de verduurzaming van Nederland. ,,In het centrum zijn bijna geen mogelijkheden om bijvoorbeeld zonnepanelen op daken te leggen. Door deel te nemen aan het project kunnen de mensen toch hun steentje bijdragen.’’

In Grave is de bouw van grote windmolens niet mogelijk, omdat de stad binnen een straal van 15 kilometer van vliegbasis Volkel ligt. Windmolens in Grave zouden binnen het 'radarverstoringsgebied' vallen. Volkel is een van de vijf radarposten in Nederland. In Grave mogen de windmolens een maximale hoogte van 94 meter hebben. Dat is niet hoog genoeg om rendabel te zijn.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dit moet je weten als je auto is uitgebrand
    PREMIUM
    Vijf vragen over

    Dit moet je weten als je auto is uitgebrand

    NIJMEGEN - Liefst zeven auto’s gingen in de nacht van maandag op dinsdag in vlammen op in Nijmegen. Het is zeker niet de enige plaats die de laatste tijd geteisterd wordt door autobranden. Ook in Grave, Culemborg, Ede en Arnhem zijn de laatste weken meerdere wagens uitgebrand die vermoedelijk waren aangestoken. Wat moet je verzekeringstechnisch doen na zo'n brand? En neemt het aantal autobranden echt zo toe in de regio? De Gelderlander zet het op een rij.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen