Volledig scherm
PREMIUM
Drukte op de Waal in 2018. Door de lage waterstand zijn er meer schepen nodig om ladingen te kunnen vervoeren, omdat ze niet te veel diepgang mogen hebben. © Paul Rapp

Wegzakkende Waal en IJssel dreigen onbevaarbaar te worden

NIJMEGEN - De IJssel en Waal dreigen in tijden van droogte onbevaarbaar te worden door het almaar verder wegzakken van de rivierbodem. Waar de aandacht lang vooral naar bescherming tegen hoog water ging, moet nu samen met buurlanden en binnenvaart werk gemaakt worden van het waterpeil in de rivier.

,,Eigenlijk is het bevaarbaar houden van de rivier een veel grotere opgave dan de hoogwaterbescherming’’, stelt directeur Alphons van Winden van bureau Stroming vandaag in een interview in de Gelderlander.

De rivierbodem slijt namelijk uit en is in 150 jaar zo'n 2,5 meter lager komen te liggen. Omdat er leidingen onder de rivierbodem liggen en de bodem op sommige plekken met beton is verstevigd, ontstaan er drempels voor boten. 

Zeker bij lage waterstanden in de rivier heeft dat tot gevolg dat boten niet meer kunnen varen of minder zwaar beladen kunnen worden. In 2018 leidde dit al tot onder meer grote problemen in de leveranties van brandstoffen. 

Rijnministers
,,We gaan hierover met alle Rijnministers in het hele stroomgebied praten”, stelt minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur en waterstaat). Want de maatregelen die bijvoorbeeld in Duitsland rond de Rijn worden genomen, hebben gevolgen voor de Nederlandse rivieren.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Burgemeester Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot
    PREMIUM

    Burgemees­ter Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot

    NIJMEGEN - De eigenaar van pizzeria-shoarma Da Christian in het Nijmeegse stadsdeel Lindenholt moet per direct stoppen met een illegaal gok-café in een aangrenzend pand. Dat heeft burgemeester Bruls besloten. Hij past bestuursdwang toe en eist dat de eigenaar acuut alle ingangen naar dat pand voor publiek afsluit. Als hij dat niet zelf doet, dan laat de gemeente dat doen; alle kosten worden dan op de eigenaar verhaald.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen