Volledig scherm
De verbindingsweg tussen de Vossenpelssestraat en de Karl Marxstraat is door omwonenden de Gretha Thunbergstraat gedoopt. © DG

Wethouder verrast, Lent heeft plots een Gretha Thunbergstraat

NIJMEGEN - In de ecologische wijk Plantjevlag, in het nieuwbouwdeel van Lent, is kort geleden een nieuwe straatnaambordje opgedoken. De 16-jarige klimaatactiviste Gretha Thunberg uit Zweden heeft er nu een eigen straat. 

Vreemd: volgens de plattegrond heeft de verbindingsweg tussen de Vossepelssestraat en de Karl Marxstraat nog helemaal geen naam. Toch staat er sinds kort dat blauwe straatnaambord: de Gretha Thunbergstraat. Er staan wel woningen maar er is geen enkele voordeur te vinden. Niemand heeft dus een adres met die naam.

Gretha is een jong meisje, sinds kort wereldberoemd weliswaar, maar hoe komt die zo snel aan een eigen straat in Nijmegen? ,,Daar weet ik niets van”, reageert wethouder Noël Vergunst verrast. ,,Dat is zeker geen officiële naam.” De normale procedure is dat de gemeentelijke straatnaamcommissie een voorstel indient dat door burgemeester en wethouder en de gemeenteraad goedgekeurd moet worden. Dat is voor deze naam niet gebeurd.

Binnen een week stond het bord er

Pal tegenover het straatnaambord is de entree van de woongroep Iewan, afkorting van ‘Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Nijmegen’.  Een van de bewoonsters die aanwezig is, weet: ,,Dat heeft een buurman geregeld. Hij vroeg ons of we dat een goed idee vonden en een week later stond het bord er al.” Hij is niet thuis, een naam en telefoonnummer wil ze niet geven. ,,Schrijf jouw nummer maar op het bord, dan geef ik het wel door.” 

Voor de Nijmeegse straatnaamdeskundige Rob Essers is het klip en klaar: ,,Dat bord staat er illegaal. Daar staat zelfs een boete van 415 euro op. In die wijk zijn allemaal namen van Duitse filosofen, dat is Gretha Thunberg zeker niet. Dat zij nog leeft, maakt niet uit. Er is geen regel dat iemand geen straat krijgt bij leven. Er zijn in Nijmegen meer straten genoemd naar mensen toen ze nog leefden, de Moeder Theresastraat bijvoorbeeld.”

Het komt volgens Essers ook wel vaker voor dat er een ‘illegaal’ straatnaambord wordt geplaatst, omdat er nog geen officiële naam is toegekend. ,,De grootste overtreder is de gemeente zelf. Zo staat in het Valkhofpark al sinds 1994 het straatnaambord met Het Valkhof er op. Voor die naam is nooit een officieel besluit genomen.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dagboeken uit frontstad Nijmegen: 'Dodelijk getroffen, enkele meters van de schuilplaats'
    PREMIUM
    Ooggetuigen van de oorlog

    Dagboeken uit frontstad Nijmegen: 'Dodelijk getroffen, enkele meters van de schuil­plaats'

    Eindelijk lijkt het uur van de bevrijding aangebroken. Op deze stralende ochtend van zondag de 17de september gaan de mensen naar de kerken. Sommige mannen aarzelen uit angst opgepakt te worden. Rond half elf beginnen gerichte bombardementen op Duitse stellingen. Aan het begin van de middag springen de Amerikaanse parachutisten boven Groesbeek uit de vliegtuigen. De Duitsers trekken zich terug in het centrum. De Nijmegenaren wachten gespannen af. Er heerst een gevoel van euforie.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen