Wijkteams blijken bureaucratische nachtmerrie, hulp moet op de schop

NIJMEGEN - De sociale wijkteams in Nijmegen zijn een faliekante mislukking. Die conclusie trekken burgemeester en wethouders vier jaar na de introductie van de teams. Zo zijn de wachttijden te lang en lopen de kosten enorm uit de hand. En direct en dichtbij hulp bieden aan mensen in de wijk, komt er nauwelijks van.

Volledig scherm
© Getty Images

In plaats van snel en slagvaardig de juiste zorg bieden aan kwetsbare wijkbewoners, blijken de teams vooral druk met bureaucratie en het indiceren: keukentafelgesprekken voeren om te bepalen of iemand recht heeft op hulp en hoeveel en welke.

Burgemeester en wethouders hebben nu besloten dat het roer om moet. Er gaat waarschijnlijk al komend jaar een streep door de sociale wijkteams in alle tien stadsdelen. In plaats daarvan komen er 'brede basisteams', die anders zijn georganiseerd en waarvan meer slagkracht wordt verwacht. Een nieuwe zorgorganisatie, al dan niet binnengehaald met een openbare aanbesteding, moet daarvoor garant staan.

Twee soorten basisteams
Uitgangspunt in een deze week gepresenteerd voorstel van het college van B en W is het optuigen van twee soorten basisteams: één voor volwassenen en één voor jeugd en gezin.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen