‘Ze kan heel goed zelf kiezen. Maar nu niet’

NIJMEGEN - Raadslid Inge van Dijk (VVD) haalde haar verstandelijk gehandicapte zus Simone uit een instelling in Sittard. Maar: ,,Het voelde egoïstisch haar dichtbij te willen hebben."

Haar man Gijs geeft op zolder digitaal les aan zijn leerlingen van de hogeschool, zelf heeft Inge van Dijk (1984) als thuiswerker de ene videovergadering na de andere. Ze hebben nog een baby van 5 maanden en sinds een week woont ook haar één jaar oudere zus Simone, die verstandelijk gehandicapt is, tijdelijk in huis.

,,Mijn man en ik moeten veel met elkaar afstemmen en we moeten onze vrijheid delen. Het vergt wel iets, want we moeten Simone helpen met douchen en aankleden”, zegt Van Dijk, die fractievoorzitter is voor de VVD in de gemeenteraad van Nijmegen. 

Zes telefoontjes voor medicijnen
,,Aan het eind van de week zijn de medicijnen voor haar epilepsie op. Ik heb zes telefoontjes moeten plegen om te zorgen dat ik die hier kan ophalen. Ben je zo weer een uurtje verder. En we hebben zondag voor het eerst naar Boer zoekt Vrouw moeten kijken, want dat wilde Simone graag zien. Wij hadden er nog nooit naar gekeken.”

De moeilijkste beslissing nam ze een week geleden. ,,We werden gebeld dat de instelling in Sittard een lockdown zou krijgen. We konden haar ophalen of anders haar tot 6 april niet meer zien. Tot die tijd had ze in haar kamer moeten blijven en mocht ze geen bezoek ontvangen.”

,,Mijn primaire reactie was: we gaan haar halen. Toch vond ik het moeilijk en emotioneel. Het voelde egoïstisch om haar dichtbij te willen hebben. Misschien vindt ze het wel leuker om daar te blijven. Ze kan heel goed eigen keuzes maken. Maar in dit geval toch niet. Deze crisis is voor ons zelfs moeilijk te bevatten. Het gaat om een onzichtbare vijand.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen