Volledig scherm
Grauwe klauwier © J Bengevoord

Zeldzame ‘Zorro-vogel’ trekt spotters naar Ooijpolder

OOIJ - De Ooijpolder heeft deze dagen te maken met een kleine stroom van vogelaars. Zij komen kijken naar de grauwe klauwier, die sinds enkele dagen aan de Hezelstraat in de Groenlanden te zien is vanaf de openbare weg. 

Ook is er een broedpaar gespot in de Millingerwaard. en zijn er meldingen uit de Hatertse Vennen en het Groesbeekse bos.

Comeback

Het dier is een opvallende verschijning vooral door het zwarte 'Zorro-masker’ voor zijn ogen. In de jaren vijftig was de grauwe klauwier nog een algemeen voorkomende vogel maar sinds 1973 is er geen broedpaar meer gespot in de Ooijpolder. 

Volledig scherm
De grauwe klauwier komt pas laat terug uit de overwinteringsgebieden in ver Afrika. © Karel Leeftink

Boswachter Twan Teunissen van Staatsbosbeheer denkt dat de comeback alles te maken heeft met de natuurontwikkeling in de Gelderse Poort. ,,Het draait allemaal om het voedsel voor de dieren. De grauwe klauwier eet veel grote insecten, zoals kevers, libellen en sprinkhanen. Die zijn hier steeds meer te zien, vooral in de gebieden die het hele jaar begraasd worden door runderen en paarden.”

Het dier is ongeveer zo groot als een merel en eveneens een zangvogel. Voor Nederland is de grauwe klauwier een zomergast die laat in mei vanuit Afrika komt overgevlogen. Teunissen: ,,In natte zomers hebben ze het moeilijk om grote insecten te vangen, dus deze twee hete zomers zijn wel ideaal voor ze. Ik hoop dat ze nu voor goed terug zijn als broedvogel.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen